Az RFPI közleményét vasárnap éjjel adták ki az orosz hírügynökségek. A szuverén alap múlt szerdán még arról tájékoztatott, hogy egymillió orosz állampolgár kapta meg a védőoltást, és másfél millió dózis vakcina került polgári forgalomba - írja az MTI.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója újságíróknak hétfőn bejelentette, hogy az alap finanszírozza a "Szputnyik light", a Szputnyik V egykomponensű változatának klinikai tesztelését is. Mint mondta, ez az oltóanyag hatékony átmeneti megoldást jelenthet sok, a járvány által erősen sújtott ország számára. Hozzátette, hogy az orosz piacon a Szputnyik V marad a tömeges oltáshoz használt fő vakcina.

Korábbi sajtókommentárok szerint a "light" védőoltás lehetősége amiatt merült fel, mert nem áll rendelkezésre elegendő kapacitás a Szputnyik V második összetevőjének gyártásához. A vakcina első komponense a humán adenovírus 26., a második pedig az 5. szerotípusa alapján készült, ez utóbbinak az előállítása pedig sajtóértesülések szerint nehezebb az elsőnél. A "light" típusú védőoltás önmagában is 85 százalékos védettséget biztosít három-négy hónapra a lakosság egyes csoportjainál, és kizárja a Covid-19 súlyos lefolyását.

Moszkvában szerdától jogosultak lesznek a Covid-19 elleni védőoltásra a számítástechnikai és hírközlési szakemberek, a magánvállalatok által alkalmazott szociális munkások, a házkezelőségi, szállodai és idegenforgalmi irodai alkalmazottak is. Csütörtöktől kezdődően 70-ről százra növekszik az oltópontok száma az orosz fővárosban. Ezt Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közölte hétfőn a honlapján.

A december 5-én elkezdődött oltási kampány keretében a fővárosban 6-7 millió embernek tervezik beadni az új koronavírus elleni oltóanyagot, Szobjanyin szerint az élet csak ezt követően térhet majd vissza a szokásos kerékvágásba. Vakcinációra eddig az oktatás, az egészségügy, a kulturális intézmények és a szociális szolgáltatások, a lakásüzemeltetés, a közlekedés, a közétkeztetés, a rendvédelem, a sport, az ipar, az építőipar és az energetika, az okmányirodák, a bankok és a pénzügyi szektor, valamint a végrehajtó hatalom és a költségvetési intézmények alkalmazottai, továbbá a civil és vallási szervezetek alkalmazottai voltak jogosultak. Szintén jelentkezhetnek az oltásra a 60 év feletti moszkvaiak és a 18 év feletti diákok is.

A hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 23 315-tel 3 425 269-re emelkedett. Az új esetek 12 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 562 321, a halálos áldozatoké 436-tal 62 273-ra, a felépülteké pedig 21 786-tal 2 800 675-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 93,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 383 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírusos fertőzés gyanújával 625 950 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.