Marijan Ivanusa, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai irodájának vezetője szerint a 2021-es év első fele járványügyi szempontból nem fog különbözni 2020-tól, és csak az év második felében számíthatunk javulásra - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Ivanusa elmondta, hogy a járvány még tart, az immunizáció pedig csak most vette kezdetét.

Véleménye szerint, ha elegendő vakcina érkezik és a polgárok többsége beoltatja magát, akkor az év második felére elkezdődhet az élet normalizálódása. "Ez egy optimista forgatókönyv, leginkább attól függ, hogy milyen ütemben halad a vakcináció" - fejtegette. A járvány valamilyen formában mindenkit érintett, vannak olyanok, akiknek a vírus hosszútávú egészségügyi problémát okozott, sokan pedig anyagilag kerültek a padlóra.

Az izoláció, vagy az iskolák és egyetemek bezárása is hatással van a mindennapi életre. A járvány kitörése óta mind többen küzdenek mentális problémákkal, viszont arra kell készülni, hogy egy ideig még biztosan nem lesznek komolyabb változások. Ez pedig azt is jelenti, hogy a helyzet teljes normalizálása hosszabb időt vesz majd igénybe - véli a szakember. Szerinte Szerbia jól reagált a járványra, az egészségügyi rendszert sikerült rövid idő alatt úgy átszervezni, hogy ellássák a sok fertőzöttet.