Mario Draghi az uniós vezetők csütörtökön kezdődő videokonferenciáján az európai vakcinázás gyorsabb ütemezését kívánja szorgalmazni. A La Repubblica napilap úgy értesült, hogy a közgazdász kormányfő az Európai Bizottság munkáját egy "hármas meghajtású motorral" akarja segíteni, vagyis a Róma, Párizs és Berlin közötti szoros együttműködéssel. Elemzők szerint ez közös vakcinabeszerzési stratégiát jelenthet - írja az MTI.

Korábban a Corriere della Sera írt arról, hogy Mario Draghi már az őszre készül, és megfelelő mennyiségű oltóanyagot akar beszerezni közvetlen szerződésekkel a gyógyszergyártókkal, és tárgyalásokat indított Japánnal, Koreával és Indiával a jelenleg használt vakcinák melletti más szérumok vásárlásáról. A sajtó megjegyezte, hogy az idei év elején átoltottaknak jövőre meg kell ismételniük az oltást, tehát előre kell tartalékolni a vakcinákat.

Az Olaszország és Oroszország közötti párbeszédet szolgáló civil fórum a Szputnyik V vakcina hatékonyságáról tervezett internetes szakmai találkozót az olasz járványszakértők részvételével.

A Spallanzani római járványkórház önálló megállapodást kötött a Szputnyik V-t kifejlesztő moszkvai Gamaleja kutatóintézettel, és ennek értelmében a Spallanzaniban kísérleti jelleggel megkezdődött az orosz vakcina alkalmazása a vírusmutánsokkal szemben. Az Agenzia Nova olasz hírügynökség jelentése szerint a következő napokban Olaszországba várják a Gamaleja delegációját.

Matteo Salvini, a Liga párt vezetője kijelentette, "ha az orosz vakcina működik, és Európa nem használja, használjuk mi, olaszok".
Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár hétfőn kijelentette, hogy nagyon hasznos lenne a Szputnyik uniós engedélyeztetése, ami elengedhetetlen az orosz vakcina alkalmazásához. "Jöjjön a Szputnyik, és jöjjön a kínai gyártmányú Sinovac" - mondta Sileri, hangoztatva, hogy "rendkívüli egészségügyi vészhelyzetben" az orosz és a kínai vakcina engedélyeztetését az olasz gyógyszerhatóság (Aifa) is kiadhatja akár meghatározott számú dózisra".

Pierpaolo Sileri hozzátette, hogy Olaszországba eddig tízmillió dózis oltóanyag érkezett, és ebből nyolcmilliót adtak be. Áprilistól a most használt Pfizer-BioNTech, AstraZeneca és Moderna mellett a Johnson and Johnson vakcináját is várják. A tervek szerint "június végén közel 40 millió beoltottnál tarthatunk, év végéig pedig elérjük a 100 milliót" - hangoztatta az államtitkár.

A hét végére várják a tetőzést

Lombardia kormányzója leváltotta a szombat és vasárnap üresen álló oltóállomások üzemeltetőit, miután elfelejtettek időpontot küldeni a regisztrált nyolcvan év felettieknek. Attilio Fontana tartományi elnök bejelentette, hogy a tízmilliós Lombardiában március végére elfogy az oltóanyag-tartalék.

A szicíliai Palermóban hétvégén megnyitott nagy méretű oltási állomáson szombaton és vasárnap reggel héttől este tízig várták a regisztráció nélkül oltásra jelentkező nyolcvan év felettieket, pedagógusokat és a rendfenntartó erők tagjait. Utóbbi két szakmai kategória AstraZeneca-védőoltást kapott. Az oltási központot több ezren rohamozták meg a helyi sajtó beszámolói szerint.

Szicíliában azonosították a nigériai vírusvariánst is, amelyet már Nápolyban, a lombardiai Bresciában és a venetói San Donában is kimutattak betegeken. A szicíliai Messina kórházában a nigériai variánst egy 16 éves bevándorló fiún azonosították, aki Guineából érkezett az olasz partokra.

A vírusmutánsok erőteljes terjedésének tetőzését a héten várják a kórházakban. A milánói Sacco kórház intenzív osztályát vezető Emanuele Catena aneszteziológus adatai szerint náluk most érte el a plafont a betegek száma, ami azt jelenti, hogy az intenzíven a halálozás megközelítette a negyven százalékot, és a következő időszakban lassú, de fokozatos csökkenést várnak. Elmondta, hogy a betegekben a nagy-britanniai és a brazíliai mutánst azonosítják. Úgy vélte, a tavaly márciusi első hullámban sokkal rosszabb volt a helyzet, mivel akkor felkészületlenül érte őket a járvány.