Európában egyre durvábban tombol a koronavírus járvány negyedik hulláma, melyre válaszul a kormányok egyre drasztikusabb eszközökkel igyekeznek rábírni az embereket arra, hogy beoltassák magukat a vírus ellen. Németországban azt javasolják, hogy ezentúl csak az oltottak, gyógyultak vagy negatívra teszteltek járhassanak be munkahelyeikre, s egyre több helyen tiltják ki az oltatlanokat a vendéglátóhelyekről, fodrászatokból és más szolgáltatóhelyekről - írja összefoglalójában a Bloomberg.

Európa legnagyobb gazdaságában drasztikusan megugrott a regisztrált, napi új fertőzöttek száma, miközben a lakosság átoltottsága elmarad az olasz, spanyol vagy akár portugál adattól. Belgiumban eközben ismét előírták az otthoni munkavégzési kötelezettséget - és a maszkviselési kötelezettséget 10 éves korig szállították le. Alexander De Croo miniszterelnök szerdán azt mondta, az ország magas átoltottságának köszönhető, hogy egyelőre nem kellett újabb teljes lezárást életbe léptetni. A statista.com adatai szerint az ország lakosságának 86,3 százaléka lett teljes körűen immunizálva a betegséggel szemben.

Mindenesetre: ahol lehetséges, a munkavállalóknak heti négy napot otthonról kell dolgozniuk, s maszkviselési kötelezettségeket írtak elő azokon a helyeken is, ahova egyébként a belépés csak oltási igazolással lehetséges.

Írországban eközben kiterjesztették a csak oltási igazolással látogatható nyilvános helyszínek körét, az éttermeket és bárokat követően most már moziba és színházba is csak ennek birtokában lehet belépni. Ausztria eközben kijárási tilalmat léptetett életbe az oltatlanok számára, akik ezentúl csak dolgozni vagy a legszükségesebbeket bevásárolni mehetnek el otthonról, más okból nem.

Magyarországon a Magyar Orvosi Kamara azt kérte, zárt térben tegyék kötelezővé a maszkviselést, a tömegrendezvényeket tiltsák be és töltsék meg tartalommal a védettségi igazolványokat, s legyen általános a home-office. Mindezt azért, hogy le lehessen lassítani a kórházak koronavírus fertőzöttekkel való elözönlését.

Nő a nyomás az oltatlanokon

A lépések jelzik, mennyire drasztikusan felerősödött kontinens szerte a nyomás az oltottsági arányok növelésére a járvány negyedik hullámának megfékezhetővé tétele érdekében. Olaszországban néhány helyi vezető már arra szólította fel a kormányt, hogy léptessenek életbe az osztrákéhoz hasonló korlátozásokat az országban.  

Csehország is ilyen lépésre készül. Vagyis: folyamatosan, egyre növekvő nyomást próbálnak helyezni az oltatlanokra: bírsággal vagy akár a munkavégzés lehetőségének felfüggesztésével is. Ez persze számos helyen tüntetésekhez vezetett, de sokan a különböző bíróságokon kerestek maguknak jogorvoslatot.

A kormányok így sem tehetnek mást a járvány terjedése ellen, minthogy szorítanak a gyeplőn; Németországban a napi új fertőzöttek száma csütörtökön meghaladta az 50 ezer főt, Horvátországban, ahol az átoltottság alig 53 százalékos, már a mindenkori csúcs közelében jár a napi halálozások száma.

A negyedik hullám teljes erővel sújtja országunkat. Sürgősen előrelépést kell elérnünk az oltások terén - kommentálta a helyzetet Angela Merkel német kancellár szerdán.

Nem sikerül megúszni lezárások nélkül

A járvány újból felerősödése nehéz helyzetbe hozta a politikusokat, akik sokáig abban reménykedtek, hogy végre sikerül átvészelni a helyzetet a rendkívül népszerűtlen korlátozó intézkedések bevezetése nélkül. Nos: nagyon úgy tűnik, hogy ez mégsem sikerül.

Boris Johnson brit kormányfő a héten figyelmeztetett arra, hogy nincs kizárva a télen egy újabb lezárás. A történelem azt mutatja, nem engedhetjük meg magunknak az elbizakodottságot - mondta az Egyesült Királyság miniszterelnöke.

A járvány már nyáron is adott egy figyelmeztető jelet, amikor a koronavírus fertőzőbb, delta-variánsa miatt jelentőse megugrás volt az esetszámokban az Egyesült Királyságban és sok európai országban. Ez az ugrás akkor rövid életűnek bizonyul. Ám a helyzet jelentősen megváltozott, amint beköszöntött a hidegebb időjárás és az emberek elkezdtek több időt zárt helységekben tölteni. Ráadásul az idővel gyengülő ellenanyag szintek számos már oltott embernél szintén megbetegedéshez vezettek, vezetnek.

Ez utóbbi hatás ellen már több országban is frissítő oltások beadását tették szükségessé: Ausztriában az oltási igazolások érvényességét 12 hónapról 9 hónapra csökkentették, hogy növeljék a booster oltások beadatása iránti kedvet.

Az oltási kampányok sok helyen komoly ellenállásba ütköznek. Szlovéniában hatalmas tüntetést eredményezett szeptemberben, amikor arra próbálták kötelezni az oltatlanokat, hogy ezentúl csak otthonról dolgozzanak, s az intézkedést az ország alkotmánybírósága felfüggesztette.

Visszatér a tömeges tesztelés

Eközben a masszív teszteléssel időközben felhagyó országok is arra kényszerültek, hogy visszatérjenek a korábbi gyakorlathoz. Németországban, ahol azt tervezték, megszüntetik az ingyenes tesztelés lehetőségét, visszavonták az erre vonatkozó javaslatot (annak reményében, hogy ezzel is gátolni tudják az esetszámok berobbanását), a negatív tesztek többé nem lesznek elengedők az oltatlanoknak számára.

Ezzel szemben számos helyen az oltási igazolás mellé kötelezővé teszik a negatív tesztek felmutatását is. Ahol ez nem lehetséges, a nagy létszámú rendezvényeket elkezdték lefújni - írja a hírügynökség.

Ez történt Münchenben is, ahol idén már másodszorra fújták le a belvárosban tartandó karácsonyi vásárt. A kisebb vásárok még nyitva vannak, legalábbis az oltottak számára. Keserű hírek ezek, azonban a kórházainkban mutatkozó drámai állapotok és az új esetek számának exponenciális emelkedése nem hagy más választást - mondta Dieter Reiter polgármester.