A hivatalos közlés szerint az elmúlt napon 591 új esettel 2 244 196-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az előző napokban kis mértékben ugyan, de fokozatosan nőtt az újonnan regisztrált betegek száma, most viszont csökkent. A halálos áldozatok száma 16 volt, míg a megelőző nap 17.

Közben Ukrajna humanitárius segélyként 100 800 dózis, koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát kapott Romániától - számolt be az UNIAN hírügynökség, a délnyugat-ukrajnai Csernyihiv megye kormányzói hivatalára hivatkozva.

A jövő héten az oltási kampány az ötödik szakaszába lép, amikor is már minden, 18 évesnél idősebb állampolgár foglalkozásától függetlenül felveheti a védőoltást, ha akarja - mondta Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke. Eddig szakaszonként határozták meg az oltásra jogosultak körét, veszélyeztetettség alapján, kor és foglalkozás szerint. Ezen kívül néhány hét óta a főként csak hétvégén és nagyobb városokban működő tömeges oltópontokon megkaphatják az oltást vállalati kollektívák, továbbá azok, akik előzetesen feliratkoztak az internetes várólistára.

Több mint 8 millió oltást várnak július végéig

A képviselő emlékeztetett arra, hogy Denisz Smihal miniszterelnök tájékoztatása szerint a hónap végéig nagy mennyiségű, több mint nyolcmillió adag, különböző gyártású vakcina érkezik Ukrajnába, s ennek köszönhetően kiterjeszthetik az oltási kampányt.

A járvány kezdete óta 52 718-an haltak bele az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe. Eddig 2 180 957-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napon csaknem hétszázan, az aktív betegek száma így több mint százzal 10 521-re csökkent - írja az MTI.

Kórházba 438 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 422 volt. A legtöbb új beteget, 171-et, megint a fővárosban, Kijevben diagnosztizálták.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 604 862-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 406 180-an pedig a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Pénteken 111 150 embert oltottak be országszerte.