Az osztrák közszolgálati televízió hírműsora, a ZIB értesülései szerint 3600, illetve 2400 euró (876 ezer, illetve 1,31 millió forint) éves bírsággal is számolhat az, aki nem hajlandó jövőre beoltatni magát a Covid-19 ellen jövőre. Az egészségügyi miniszter dönti majd el, hogy mely csoportok esetében kell alacsonyabb büntetési tétellel számolni.

A törvényjavaslat szerint az oltási kötelezettség alól a 14 éven aluli gyerekek, a terhesek, illetve azok a betegségen átesettek mentesülnek, akik hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel rendelkeznek. Azoknak sem kell magukat beoltatni, akik számára ez egészségügyi indokok miatt ellenjavallt, ehhez azonban orvosi igazolás szükséges, akiknél megszűnik az oltásmentesség oka - például megszületik a gyerek - azoknak a következő hónap végéig van idejük magukat beoltatni.

A kötelezettség az első, második és harmadik oltásra is vonatkozik. Minden oltatlannak legkésőbb február 15-ig felszólítást küldenek ki, március 15-e után már pénzbírsággal sújtják őket. A büntetésből befolyó összegekkel a helyi egészségügyi szervezeteket támogatják. Sajtóértesülések szerint a büntetést három havonta szabnák ki, ennek összeg 600 illetve 900 euró lehetne alkalmanként. Az illetékes minisztériumok egyelőre nem kívánták megerősíteni a törvényjavaslatban foglaltakról szóló információkat.

Görögországban a miniszterelnök november végén jelentette be, hogy az összes 60 évnél idősebb állampolgárnak be kell oltatnia magát január közepéig. Aki ezt nem teszi meg, az a déli országban havi 100 eurós büntetéssel számolhat.