Az oltatlanság nem csak Magyarországon, Amerikában is égető probléma. A 12 évnél idősebbek 70 százaléka vette fel eddig a vakcinát és szerzett védettséget a koronavírussal szemben.

Aki nem oltat az vagy nem bízik a vakcinában, nem gondolja, hogy a Covid-19 igazán veszélyes, vagy magával az amerikai kormánnyal szemben vannak fenntartásai és abban nem bízik, hogy hiteles információkat adnak át.

Vannak olyan amerikaiak is, akik beadatnák a vakcinát, de - főleg vidéken - logisztikai nehézségekkel szembesülnek és attól is félnek, hogy nem tudnak betegszabadságot kivenni, ha oltási mellékhatások jelentkeznek náluk - olvasható a portálon.

A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói közzé tettek egy felmérést, amely szerint az emberek mentális problémái, aggodalmai csökkennek az első oltás felvételét követően.

A kutatók több mint 8 000 embert kérdeztek meg, hogy megismerjék depressziós és szorongásos tüneteiket  az első oltás beadatása előtt és után. Az egy éves vizsgálati periódus alatt egyértelműen kiderült, hogy

az oltás felvétele után csökkent az emberek szorongása, depressziója, miközben az oltatlanok körében a stressz szintje folyamatosan magas maradt.

Az oltás megtagadása Amerikában is politikai vita tárgya lett. Azok, akik önként tagadják meg az oltás felvételét veszélyeztetik a többségi társadalmat, különösen azokat a gyerekeket, akik még nem is kaphatnak oltást.