Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ vezető államaiban 2050-re 428 ezer milliárd dollárra nőhet a nyugdíjérvények miatt az implicit államadósság . Ez a világgazdaság akkori becsült összegénél is nagyobb, ami azt jelenti, hogy nemcsak a világban, de Magyarországon is fenntarthatatlan a jelenlegi nyugdíjrendszer - magyarázta a televízióban Farkas.

Eközben a fiatalok is egyre később költöznek el otthonról, és nagyjából 30 éves korukig még a szülői segítségre is rászorulnak. A szakértő szerint már a 2030-as évek közepére gondok akadhatnak a nyugdíjrendszerrel, ami 2040 után omolhat össze.

A szakember azzal kezdte, hogy először a gyerekeket kell eltartani, közben pedig a szülők, sőt, a nagyszülők is egyre nagyobb támogatásra szorulnak. Fokozódni fog ez a helyzet, mert a várható nyugdíjak értéke a következő 15-20 éven belül kisebb lesz, mint a mostaniak, vagyis egyre több lesz a kisnyugdíjas, aki az aktívakra szorul majd.

Idősödő társadalom - válság jöhet

Most minden hatodik ember 65 évnél idősebb Magyarországon - magyarázta. 2030-ra egy biztosnak tűnő előrejelzés szerint már minden negyedik ember ebbe a korcsoportba tartozik majd. A 2050-2060-as évekre még nehezebb lehet a helyzet, itt már minden harmadik ember 65 évesnél idősebb lesz.

Farkas András szerint a fogyasztásra kellene terhelni a nyugdíjrendszer terheit, vagyis "idősérdekű" fogyasztási adót kellene bevezetni. Közben pedig csökkenteni kellene, majd meg is szüntetni az élőmunkát terhelő járulékokat. Nem tudunk kétfelé fizetni- magyarázta a nyugdíjszakértő, azért nem, mert amikor 1998-tól 2010-ig a tőkefedezeti rendszer volt érvényben, vagyis a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer, az se bírta ki a járulékfizetés kettéosztását, mert hiányok keletkeztek a nyugdíjkasszában.

A szakember szerint jelenleg biztos a nyugdíjrendszer, mindenki megkapja a pénzét, még emelések is vannak. Ám 2036-37 lesz az az év, amikor már "oda kell figyelni", és 2040 után nagyon nagy baj lesz, ugyanis akkor mennek nyugdíjba a Ratkó-unokák.

A másik probléma pedig, hogy több százezer ember járulékfizetése azért esik ki, mert külföldön dolgoznak.

A kép forrása: Shutterstock.