Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán járt Ománban, ahol amellett hogy a technológiaorientált magyar vállalatok lehetőségeiről tárgyalt, valamint az ország állampolgárainak uniós víziumkötelezettségének eltörlését szorgalmazta, a hírek szerint egy erőműépítésről is megállapodott.

A ONA állami hírügynökség szerint a magyar kormány támogatja egy naperőmű építését Ománban, amelynek beruházási költségeit 10 millió euróra (3,6 milliárd forintra) becsülik. Ez a magyar fél beszámolójából kimaradt, a korábbi tájékoztatásban csak annyi szerepelt, hogy "megújuló-energiás lehetőségeket" is megvitattak.

A naperőmű-építésről szóló megállapodást szerdán írták alá Peter Szijjártó magyar külgazdasági és külügyminiszter szultánságban tett látogatása során - közölte az ománi hírügynökségre hivatkozva a Renewablesnow.com, amely szerint a napenergiás projektről további részleteket nem közöltek.

Szijjartó egyébként a Szájjid Badr Al Buszaidi ománi külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a két ország közötti gazdasági kapcsolatok az Ománi Olajmarketing Társaság és a Mol stratégiai együttműködésén alapulnak, valamint most Magyarország más vállalatai is bekapcsolódnak Omán megújuló energiaszektorába.