Viharok sorozatát jósolja hétfő délutánra, estére és éjszakára a severe-weather.eu meteorológiai portál Délkelet-Németországtól kezdve Csehországon és Ausztria északi részén és Szlovákiáig és Dél-Lengyelországig. A pusztító időjárást egy tovahaladó hidegfront okozza. A rendkívül instabil időjárási viszonyok párosulnak a hol visszafogott, hol erős nyíróerőkkel, amelyek elszigetelt szupercellák és egymást követő viharok sorozatának kialakulásához vezetnek az említett széles sávban.

Pusztító jégesők, kifejezetten nagy jégdarabokkal, és erős szél dúlhatja végig az említett térséget, amelybe Magyarország észak-nyugati csücske is benyúlik. Mindez a Dél-Európa felett kialakult erős időjárási frontvonal és a Skandinávia feletti felszíni ciklon kölcsönhatásának eredménye. A kettőt elválasztó éles frontvonal Oroszország északnyugati részétől Kelet-Közép-Európán át húzódik Franciaország irányába. Így a legnagyobb viharok Dél-Lengyelországban, Észak-Szlovákiában és Csehországban csaphatnak le.

Mi a helyzet Magyarországon?

Hétfőn és kedden a középhőmérséklet általában 25, 26 fok körül alakul. Ma főként északnyugaton és városi környezetben, kedden délkeleten 27 fok felett várható. Kedden az északnyugati megyékben már 25 fok alatti napi középhőmérséklet valószínű - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Este, késő este Észak-Dunántúlon helyenként 70 km/h feletti, északnyugaton egy-egy 80 km/h feletti széllökés előfordulhat északnyugati irányból, emellett ma estétől, kedd reggelig északnyugaton, esetleg az északi határ közelében van esély zivatar előfordulására.

Kedden a nap további részében elsősorban az ország északnyugati felében valószínű elszórt zivatar, néhol viharos (60-80 km/h) szél, kisebb méretű jég kíséretében, északkeleten egy-egy zivatart a délutáni órákban 80-90 km/h feletti széllökés és nagyobb méretű jég (> 2 cm átmérő) kísérhet.