A következő hetekben döntés születhet arról, hogy az unió milyen feltételek mellett vezesse be a koronavírus elleni oltást bizonyító EU-igazolványt - mondta az MTI szerint Charles Michel. Az oltási igazolvány bevezetése nélkülözhetetlen a "normális élethez való visszatéréshez", és közös európai terv alapján, nemzetközi partnerek bevonásával kell történnie - tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

A koronavírus elleni oltás sokkal gyorsabban történne, ha a vakcinagyártó vállalatok betartották volna az Európai Unióval kötött beszerzési keretszerződésekben foglaltakat - mondta Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Emlékeztetett, hogy a brit-svéd érdekeltségű AstraZeneca gyógyszergyár eddig 17 millió adag vakcinát szállított az Európai Unió országaiba a szerződésekben foglalt 180 millió helyett. Az elnök felhívta a vállalat figyelmét arra, hogy teljesítenie kell szerződésbéli kötelezettségét, mielőtt az oltóanyagot exportra kínálná.

Ezzel kapcsolatban elmondta: az Európai Bizottság szerdán megszigorította az oltóanyagok exportjára vonatkozó szabályozását, további feltételekhez kötötte a kivitel engedélyezését.

Tájékoztatása szerint eddig az unióval szerződésben álló cégek 88 millió adag vakcinát szállítottak a tagországoknak, amelyek ebből 62 milliót használtak fel. Az unióban ez idáig 18,2 millió ember kapta meg az oltás mindkét dózisát, 26 millióan pedig még csak az elsőt - közölte.

A járványügyi helyzet súlyos aggodalomra ad okot Európában, az új fertőzöttek száma folyamatosan nő, főleg a vírusváltozatok terjedése miatt. A halálozási arány valamelyest csökkent az idősebb, főleg 80 év feletti korosztály beoltottsági arányának növekedése miatt - mondta a bizottság elnöke.

Veszélyben a demokráciák

A demokráciák alapvetően fontos értékeit ismét támadások fenyegetik, az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak közösen kell megvédeniük a stabilitást jelentő globális biztonságot, a demokráciát és a jogállamiságot - jelentette ki Charles Michel. Az EU-csúcson a tagállamok vezetői rendhagyó módon megbeszélést folytattak a transzatlanti kapcsolatokról Joe Biden amerikai elnök részvételével. A felek egyetértettek abban, hogy úgy az Európai Unió, mint az Egyesült Államok minden eddiginél nagyobb felelősséggel tartozik azért, hogy globális stabilitást, jólétet, békét és gyarapodást hagyjanak a jövő generációira - mondta az MTI szerint az Európai Tanács elnöke.

Ursula von der Leyen beszámolója szerint a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott egyeztetésük során az együttműködés fontosságát hangsúlyozták a koronavírus-járvány elleni küzdelem és a gazdasági helyreállítás terén.

Mi legyen Törökországgal?

Azzal kapcsolatban, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjében Törökországnak a földgázkitermeléssel kapcsolatban feszült lett a viszonya Görögországgal és Ciprussal, azt mondta: a térség stabilitása és békéje kulcsfontosságú úgy a régió, mint az EU számára. Kifejezte abbéli reményét, hogy Ankara előremutató lépéseket tesz a konfliktus rendezésére, így az EU kapcsolata javulhat és kiszámíthatóvá válhat vele. Az EU ugyanakkor óvatos marad a javuló viszonyt illetően, ugyanis ennek megőrzéséhez Ankarának tartania kell magát a közelmúltban gyakorolt "mérsékeltebb magatartásához" - mondta. Elképzelhető, hogy a jövő hónapban Törökországba látogat - jegyezte meg.

Von der Leyen az EU Törökországgal fennálló kapcsolatáról úgy nyilatkozott, hogy az EU nyitott a párbeszéd folytatására, viszont az ankarai vezetésnek tartózkodnia kell az egyoldalú fellépésektől és mindenfajta provokációtól.

Az uniós vezetők kétnapos konferenciájának középpontjában a koronavírus-járvány aktuális helyzetének áttekintése, a transzatlanti kapcsolatok, továbbá az egységes piac, a digitális átállás, a Földközi-tenger keleti térségében kialakult helyzet, az EU és Oroszország közötti kapcsolat, valamint az euró nemzetközi szerepe állnak.