A román hírtelevíziók értesülései szerint Nastase abban a pillanatban, amikor a rendőrök beléptek a szobájába, meglőtte magát, a nyakán sebesült meg. A mentők érkezésekor öntudatánál volt. A Floreasca sürgősségi kórházba szállították. Állapotáról az első órában ellentmondásos hírek szivárogtak ki, a kórház még nem adott ki hivatalos közleményt.

Román sajtóértesülések szerint Nastase egy kilenc milliméteres pisztollyal sebesítette meg magát. Állítólag az elfogatóparanccsal érkező rendőrök megpróbálták ezt megakadályozni, és dulakodás közben sült el a fegyver. Egyes hírforrások tudni vélik, hogy sebesülése nem életveszélyes, de a golyó nem távozott a testéből, ezért műteni fogják.

A román legfelsőbb bíróság - megerősítve az első fokon hozott ítéletet - jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán a volt miniszterelnököt, akit befolyással való visszaélésben talált bűnösnek. A vád szerint Nastase illegálisan gyűjtött pénzt 2004-es választási kampányához vállalkozóktól és magánszemélyektől. A volt kormányfő befolyása alatt álló személyek egy építkezési konferenciát szerveztek, amelyen - részvételi díj álcája alatt - a politikus választási kampányára gyűjtöttek pénzt. Nastase jelöltként indult az elnökválasztáson, és alulmaradt Traian Basescu jelenlegi államfővel szemben.

Szerdán a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa elutasította a volt román miniszterelnök fellebbezését, így Nastasénak 24 órán belül börtönbe kellett volna vonulnia, hogy megkezdje büntetésének letöltését.

Nastasét még az éjszaka több párttársa, köztük Victor Ponta miniszterelnök, a szociáldemokrata párt (PSD) elnöke is felkereste a kórházban. A kormányfő a jelen lévő újságírók előtt azt mondta, nem kommentálhatja a bíróság ítéletét, egy bajban lévő embert jött meglátogatni. "Remélem, most Basescu boldog" - tette hozzá, arra utalva, hogy a PSD a román államfő bosszújának tekinti azt, hogy a korrupcióellenes ügyészség bíróság elé állította Nastasét.

QP | Quality Placement