Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az öt évvel ezelőtti helyhatósági választási fordulón délig a szavazásra jogosultak 19,2 százaléka járult az urnákhoz. A részvételi arányt legközelebb 19 órakor, majd az urnák zárásakor közlik.

A szavazás reggel hét órától este tizenegyig tart. A népszavazáson leadott voksokat az urnák lezárása után kezdik el számolni, a helyhatósági szavazócédulákat hétfő kora délutántól - írja az MTI helyi tudósítója.

Olaszország 978 városában választanak új polgármestert és újítják meg az önkormányzati testületet. Több mint 8,8 millió választó jogosult a szavazásra.

A helyhatósági voksolás négy tartományi székhelyet, L'Aquilát, Genovát, Catanzarót és Palermót, valamint huszonkét megyeszékhelyet érint. Az esetleges második fordulót június 26-án rendezik.

Palermóban sok választási bizottsági tag lebetegedett

2020 óta ezek lesznek az első választások, amelyeken maszk nélkül lehet részt venni. A szavazókörzetekben viszont biztonsági távolságot kell tartani, és gyakorta kell fertőtleníteni a helyiségeket. A választási bizottságok tagjainak kell maszkot viselniük.

A szicíliai Palermóban akadozva halad a szavazás, mivel vasárnap reggel derült ki, hogy ötven bizottsági elnök jelentett beteget.

Öt kérdésből áll a népszavazás

A helyhatósági választással egy időben zajlik az igazságügyi reformot szorgalmazó népszavazás, amelyen 50,9 millióan jogosultak a részvételre, köztük majdnem 5 millió külföldön élő olasz állampolgár is, ők korábban levélben már szavaztak. A referendum érvényességéhez - kérdésenként - a szavazásra jogosultak ötvenegy százalékának részvétele szükséges.

A népszavazás öt kérdésből áll, melyekre egyenként lehet igen vagy nem választ adni.

  1. Az első a Mario Monti vezette kormány idején, 2012-ben hatályba lépett, úgynevezett Severino-törvénycsomag teljes eltörlését szorgalmazza: a jogszabály a súlyos bűncselekmények, például a szervezett bűnözés, terrorizmus vagy közigazgatási bűncselekmény miatt elítélteket automatikusan kizárja politikai jogaik gyakorlásából. A jogszabály eltörlését szorgalmazók szerint automatizmus helyett a döntést esettől függően bírói hatáskörbe kell visszautalni.
  2. A második kérdés a jogerős ítélet előtti letartóztatás gyakorlatát akarja korlátozni kizárólag azokra az esetekre, amikor fennáll a szökés, a bizonyítékok megsemmisítése vagy a bűncselekmény-ismétlés veszélye.
  3. A népszavazás harmadik kérdése a bírói és ügyészi karrier szétválasztását kezdeményezi,
  4. a negyedik az ügyészi tanács belső minősítési rendszerét akarja megreformálni,
  5. az utolsó kérdés pedig az ügyészi tanács tagjai megválasztásának módosítását szorgalmazza.
A népszavazás kiírásához szükséges félmillió aláírást a parlamenten kívüli Radikális Párt és a jobboldali kormányerő Liga gyűjtötte össze - ismertette az MTI.