– Lehetséges, hogy nem kezdődik meg a tanév reguláris módon szeptember elsején, ha az átoltottság ilyen arányú marad – nyilatkozta a Vecernji Novosti napilapnak Branko Ruzic szerb oktatásügyi miniszter, hozzátéve, minderről a köztársasági válságstáb dönt majd. A hírt átvette a vajdasági Szabad Magyar Szó is. – Egyelőre a nagykorú lakosság kevesebb mint felét oltották be, de augusztus végéig még nőhet az átoltottság aránya.

Ruzic arra kérte a 17-35 év közötti korosztályt, hogy minél nagyobb arányban oltassa be magát a járvány legyőzése érdekében. Az oktatási rendszer felkészült arra is, ha ismét távoktatást kellene bevezetni, de mindenki abban bízik, hogy a tanév a tantermekben kezdődik majd. – Nem tudunk még semmi bizonyosat az iskolakezdésről, a mögöttünk álló időszakban megszokhattuk az online órákat – mondta Radoslava Mraović a Radomir Putnik iskola igazgatója.

Az igazgató szerint az online oktatás folyamán nehéz felmérni a tanulók tudását. Az élő szó és az érintkezés pótolhatatlan, mert az iskola nemcsak oktatási, hanem nevelési intézmény is. Az igazgató arra figyelmeztet, hogy a gyerekeknek szükségük van a szocializációra, és ha a dolgok úgy folytatódnak, ahogy az elmúlt másfél évben történtek, antiszociálissá válhatnak.