A kőolaj ára két százalékot meghaladóan esett, amit az elemzők több okkal is magyaráznak. Egyebek között azzal, hogy kedden, Bécsben sikerült jelentős mértékben előbbre lépni az Egyesült Államok és Irán közti konfliktus kezelésében - a feleket a tárgyalások közelebb vitték ahhoz, hogy visszatérjenek az iráni atomprogram-megállapodásba. Az orosz tárgyalóküldöttség egyik vezetője azt mondta, hogy szerdán "komoly bejelentés várható" a kérdésben.

Mindez azért lényeges a globális olaj ügyeket illetően, mert Irán az OPEC egyik vezető olajtermelője. A hathatalmi megállapodásból Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban léptette ki országát, és visszaállította az Irán elleni szankciókat, amire válaszul Teherán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásainak teljesítésével.

Árcsökkentő tényező továbbá az a befektetői bizonytalanság, hogy miként alakult az amerikai olaj- és benzintartalék egy hét alatt. Az amerikai energiaügyi minisztérium szerda késő délután ismerteti az adatokat. Az S&P Global Platts szerint az olajtartalék 2,9 millió hordóval zsugorodott, miközben a benzintartalék 600 ezer hordóval nőtt.

De gyengíti az olajárat az is, hogy számos ázsiai országban még mindig igen magas a koronavírus-járványban megbetegedettek száma, ami kihat a lakossági keresletre, így közvetve a kőolajat is érinti.

Koradélután az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,41 dollár (2,05 százalék) csökkenéssel, 67,30 dolláron állt. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 1,36 dollárral (2,08 százalékkal) 64,14 dollárra esett.