A 23 tagú csoport - a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal - arra készül, hogy januártól napi kétmillió hordó körüli szintre mérsékeli az augusztus óta érvényes napi 7,7 millió hordós vállalását - írja az MTI.

Abdel-Madzsíd Attar, a soros OPEC-elnök Algéria energetikai minisztere a gázexportáló országok szakminisztereinek videós konferenciáján kifejtette: az OPEC kész szövetségeseivel együtt megtenni a megfelelő lépéseket, hogy proaktívan és hatékonyan reagáljon a piaci helyzetre. Ez magában foglalja a kitermelés korlátozására vállalt kötelezettségek emelését és meghosszabbítását 2021-re.

Attar a múlt héten közölte, hogy támogatja a jelenlegi szinten történő hosszabbítást a jövő évre, és az OPEC+ csoport következő ülésén döntést kellene hozni egy hat hónapra szóló vállalásról. Más források azonban jelezték, hogy fontolgatják egy három hónapos időszakra, azaz március végéig szóló hosszabbítás lehetőségét.

A szaúd-arábiai energetikai miniszter hétfőn úgy fogalmazott, hogy miként korábban is, finomhangolásokkal tető alá hozhatnak egy megállapodást, ha létrejön a konszenzus a csoportot alkotó országok között.

Az OPEC+ csoport szakminiszterei november 30-án és december 1-jén tartják szokásos fél évenkénti tanácskozásukat.

Az OPEC szerdán kiadott szokásos havi jelentésében csökkentette a jövő év globális olajkeresletére vonatkozó előrejelzését a koronavírus-járvány fellángolása miatt. Az olajkartell várakozásai szerint 2021-ben napi 96,26 millió hordóra rúghat a globális kereslet, ami ugyan 6,25 millió hordóval nagyobb az ideinél, ám az előző hónapban közölt prognózishoz képest 300 ezer hordóval kevesebb.

A kőolaj világpiaci ára több mint 10 százalékkal nőtt a héten, miután a Pfizer amerikai gyógyszergyártó hétfőn bejelentette, a BioNTech német biotechnológiai vállalattal közösen fejlesztett vakcinája több mint 90 százalékos hatékonysággal előzte meg a súlyosan fertőző Covid-19 betegség kialakulását. Az OPEC álláspontja szerint "egy hatásos és széles körben elérhetővé tett védőoltás" támogathatja a gazdaság fellendülését 2021 első felében.