A német gazdaságot az év elején az omikron-hullám lassította a Bundesbank szerint, a gazdasági kilátások azonban jók. "Tekintettel a nagyon jó keresleti helyzetre, a német gazdaság tavasszal ismét erőteljesen fellendülhet, feltéve, hogy a járványhelyzet javul, és a kínálati szűk keresztmetszetek tovább enyhülnek" - áll a jelentésben.

A német jegybanki várakozás az idei gazdasági növekedésre valamivel romlott a 2021. decemberihez képest, de "felfelé irányuló alapvető forgatókönyve nem kérdőjelezhető meg".

2021 utolsó negyedévében Európa legnagyobb gazdaságának teljesítménye az előzetes adatok szerint 0,7 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest. A reál-GDP 2,8 százalékkal nőtt 2021 egészében, miután 2020-ban a világjárvány következtében csökkent.

A Bundesbank közgazdászai nem számítanak gyors enyhülésre az árfronton. Az elsősorban a magas energiaárak által táplált, az Európai Központi Bank monetáris politikája szempontjából releváns harmonizált fogyasztói árindex (HICP) Németországban az év elején 5,1 százalék volt, szemben a 2021. decemberi 5,7 százalékkal. "A következő hónapokban az árak emelkedésének az üteme valószínűleg magas marad, a termelői árak jelentős emelkedése és a tartós kereslet mellett" - írta a jegybank.

A Bundesbank szkeptikusan ítéli meg ebből a szempontból a Hubertus Heil német munkaügyi miniszter által 2022. októberétől tervezett minimálbér-emelést. Az intézkedés miatt makroszinten érvényesül a magasabb bérköltségek árfelhajtó hatása - figyelmeztetett a központi bank.