Az OPEC előrejelzése szerint a 2014-ig terjedő időszakban összesen 4,4 millió hordóval, 89,9 millió hordóra nő a világ napi olajkereslete. Az idei évben mintegy 1 millió hordó napi keresletnövekedést jósolt a világ olajkitermelésének 40 százalékát adó országok érdekvédelmi szervezete. A társaság korábban az idei évre csupán napi félmillió hordó növekedést várt.

Az OPEC országainak olajkeresletére vonatkozóan borúlátóbb volt a kartell, s előrevetítette, hogy az amerikai konkurensekkel való élesebb verseny következtében a jövőben óvatosabban hoznak döntéseket a tagországok olajkitermelési kvótáiról. Az idei 29,3 millió hordóról 2014-re 30,6 millió hordóra nőhet az OPEC által kitermelt olaj napi kereslete.

Az olajkereslet bővülését elsősorban a fejlődő országok adják majd, ahol egyes becslések szerint a következő húsz évben 430 millió új autót is forgalomba helyezhetnek. Az OPEC szerint a fejlődő országok olajkereslete 2016-ban túlszárnyalhatja a fejlett országokét.

A jelentés felhívja a figyelmet a fejlett országok növekedési ütemének lassulására, amennyiben Európában továbbra is érvényesülnek az adósságválság hatásai, és az államok csökkentik a gazdaságélénkítésre fordított kormányzati kiadásokat.

A tanulmány felfelé módosította az idei és jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. Idén a korábban jósolt 2,1 helyett 3,9 százalék, jövőre 3,0 helyett 3,7 százalék lehet a világgazdaság növekedési üteme.

A hosszú távú keresletre vonatkozó előrejelzések még csak homályos képet festenek a világgazdaság alakulását illetően. A kartell által közölt legjobb és legrosszabb forgatókönyvek befektetési értékei között reálértéken számolva mintegy 233 milliárd dolláros különbség van.