Augusztus 16-án zárult le az Európai Bizottság online felmérése az óraátállítással kapcsolatban, amelyet mintegy 4,6 millióan töltöttek ki július 4. és augusztus 16. között. A kérdőív kiértékelése során kiderült, hogy az uniós állampolgároknak több mint 80 százaléka amellett lenne, hogy eltöröljék a tavaszi és őszi óraátállítgatásokat - idézi az Euractiv a német Westfalenpost értesülését.

Az Európai Bizottság az Euractiv szerint ma, azaz augusztus 30-án megvitatja a felmérés eredményét. A testület szóvivője, Margaritisz Szkínasz ugyanakkor emlékeztetett, hogy ez nem egy referendum volt és az Európai Parlament is hozzá fog szólni az ügyhöz.

QP | Quality Placement

Mindezekkel együtt azonban nagyon úgy tűnik az uniós portál szerint, hogy az óraátállítást el fogják törölni. Több ország - köztük Finnország, Litvánia, Svédország vagy Lengyelország - jelezte, hogy aktívan fogják szorgalmazni az óraátállítás eltörlését.

A legtöbb uniós tagállamban a nyári időszámításnak hosszú hagyománya van, és az első vagy a második világháborúig, vagy az 1970-es évekbeli olajválságokig vezethető vissza.

Uniós szinten a nyári időszámítás az 1980-as években vált gyakorlattá; alkalmazását jelenleg a 2000/84/EK irányelv szabályozza. Az irányelv értelmében a tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell az órákat előreállítani (nyári időszámítás) és október utolsó vasárnapján kell azokat visszaállítani (téli időszámítás). A nyári időszámításra vonatkozó uniós szabályozás a nyári időszámítás kezdetét és végét hivatott összehangolni az egységes piac teljes területén.

A brüsszeli portál szerint úgy tűnik, hogy az európaiak október 28-án mondhatnak majd búcsút az óraátállítgatásoknak, amikor hajnali 3:00 órakor egy órával visszább kell állítani a mutatót.

Képünk forrása: Pixabay