Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A téma az európai parlamenti jelentéstevője egy svéd szociáldemokrata, David Johanson képviselő fél évvel ezelőtt még videoüzenetben mondta el, hogy sajnos a portugál elnökségnek nem volt fontos ez a téma, de reméli, hogy a következő, szlovén elnökség majd napirendre tűzi a kérdést. Johanson képviselő most még üzenetet sem küldött, mint ahogy a szlovének sem foglalkoztak a témával. Az óraátállítás kapcsán egyérteműen kiderült, hogy a Tanács a ludas, vagyis a tagállamok összessége - olvasható a portálon.

Az Európai Bizottság 2018-ban nyújtotta be az időzónák eltörlésére vonatkozó javaslatát. Előtte egy online konzultációt tartottak, amelynek során a válaszoló 4,6 millió európainak a 84 százaléka a féléventi óraátállítás megszüntetését támogatta.

A bizottsági javaslat lényege, hogy a tagállamok továbbra is szabadon megválaszthatnák standard idejüket, de ez az idő nem változna az év során. Az Európai Parlament 2019 tavaszán döntött úgy, hogy támogatja a kezdeményezést. Eszerint az utolsó óraátállításnak 2021 tavaszán vagy őszén kellene megtörténnie, attól függően, hogy az adott tagállam melyik időszámítást választja.

Ez a módszer rengeteg egyeztetést igényelt volna, számtalan gondot okozott volna az eltérő időszámítás a közlekedésben, a pénzügyi műveletekben, a logisztikában és hosszan lehetne sorolni. Vagyis az lett volna a feladat, hogy az uniós országok eldöntsék, melyik időszámítást akarják alkalmazni: a télit, vagy a nyárit. És mivel ezt a feladatot nem sikerült megoldani, maradt a téli is és a nyári is. Egyelőre, de hogy meddig, azt nem lehet megjósolni.