A kormányfő pénteken a bécsi magyar nagykövetségen tartott sajtótájékoztatót, miután megbeszélést folytatott Werner Faymann osztrák kancellárral és Reinhold Mitterlehner alkancellárral.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország kész elfelejteni, hogy az osztrákok "lenáciztak minket", ami - jegyezte meg - abszurd egy osztrák politikustól.

A miniszterelnök azt javasolta osztrák tárgyalópartnereinek, hogy a két ország próbálja segíteni egymást, mert "jogi értelemben mostantól egy csónakban ülünk", hiszen a magyar-horvát határon ugyanaz a helyzet a migráció ügyében, mint az osztrák-magyar határon.

A magyar-horvát zöldhatár tervezett lezárása előtt Orbán Viktor miniszterelnök felkeresi a visegrádi együttműködés (V4) tagállamait, magyar kormánytagok pedig Horvátországba látogatnak, hogy a sikeres akcióhoz szükséges támogatást szerezzenek.

A kormányfő ezt pénteken a bécsi magyar nagykövetségen tartott sajtótájékoztatóján mondta, azzal indokolva a látogatásokat, hogy nem elég csak a sajtón keresztül elmondani a világnak, mit miért tesz Magyarország.
Orbán Viktor szerint a bevándorlás utánpótlása korlátlan, ám ez az európai vezetők fejében még nem tükröződik.