Legkésőbb 2021 végére érkezhet gáz a Török Áramlaton keresztül. Bízom benne, hogy az azerbajdzsáni Mol-beruházás is zöld utat kap a török hatóságtól - hangzott el Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök közös sajtótájékoztatóján a Várkert Bazárban.

Hatmilliárd euró a cél a két ország közötti kereskedelmi forgalomban - mondta Orbán Viktor kormányfő. Mindennek érdekében lesz egy magas szintű gazdasági fórum a két ország között. Az Eximbanknál egy 200 milliós hitelkeretet nyitottak meg a magyar és török vállalatközi együttműködés érdekében. A magyar miniszterelnök külön méltatta a magyar-török hadipari együttműködést.

Tíz megállapodást írt alá Magyarország és Törökország. Az első megállapodás egy levéltári együttműködés a két ország között. A második megállapodás egy szándéknyilatkozat a postai együttműködésről, de született családügyi, oktatási, kulturális, fuvarozási és űrkutatási együttműködés is.

Erdogan megköszönte Magyarországnak, hogy mindig is kiállt Törökország uniós felvétele mellett. A török tagsággal nyerne Európa - mondta a politikus. Az elnök megköszönte, hogy Magyarország támogatta a török katonai műveletet. (Több százan tüntetnek Budapesten a török elnök látogatása idején a kurdok elleni offenzíva miatt.) "Csaknem 4 millió menekült tartózkodik Törökországban, közülük sokan mennének Európába, de az együttműködés miatt mi türelmesen feltartóztattuk ezt a tömeget" - mondta a török államfő. Szerinte az a cél, hogy pénzügyi donorokat szerezzenek ahhoz, hogy a menekülteknek megfelelő életminőséget biztosítsanak.

"Ez egy olyan ügy, mármint az unió bővítése, amely külön konferenciákat érdemelne. Ennél hálátlanabb portfólió nincsen jelenleg" - mondta Orbán Viktor a hvg.hu tudósítása szerint arra a kérdésre, amiben Várhelyi Olivér hivatalos biztossá válásáról kérdezték. Szerinte a fő kérdés, hol vannak az unió határai, milyen újfajta tárgyalási formát akarunk. "Nem lehet gúnyolódni egy másik országon és nemzeten, ez elfogadhatatlan. Itt élünk, nekünk jó viszonyt kell ápolnunk a törökökkel és érdekünk, hogy Erdogan is a magyarok sikerében legyen érdekelt." - mondta Orbán. A miniszterelnök szerint a támogatásunknak a történelmi mellett geopolitikai szempontja is van: egy ország sem választhatja meg a házszámát.