Magyarországot immáron nem lehet demokráciának tekinteni, miután miniszterelnöke az Európai Unióban példátlan módon saját kezében összpontosította a politikai hatalmat - értékelte a 2010 után kialakult magyar rendszer az amerikai kormány támogatását is élvező Freedom House intézet a Bloomberg cikke szerint. Orbán Viktor az elmúlt évtizedben felszámolta a demokratikus súlyok és ellensúlyok rendszerét, és ennek részeként a koronavírus-járvány kezelésére hivatkozva korlátlan időre felruháztatta magát a rendeleti kormányzás jogával.

Ezzel az Orbán-rezsim a demokráciák és az autokratikus államok közötti hibrid rendszerré alakult. A Freedom House szerint egyébként a világon egyre több vezető szakít a demokratikus játékszabályokkal, nyíltan támadják annak intézményeit és igyekeznek megszabadulni hatalmuk korlátaitól. Ez a sokadik hasonló bírálat, amit az Orbán-kormány kap. Ugyanakkor a magyar kormányfő következetesen visszautasítja, hogy Magyarországon  ne lenne demokrácia, intézkedéseit azzal magyarázza, hogy ezekre kapott felhatalmazást a választásokon.

A politikai elemzőközpont szerint a kelet-közép-európai térségben a demokráciák száma az egy évtizeddel ezelőtti 15-ről 10-re csökkent, miközben a hibrid rendszereké 3-ról 10-re nőtt. Az autokráciáké 11-ről 9-re esett vissza. A magyar rezsimhez hasonlóan hibridnek minősítik a szerbiai és a montenegrói politikai rendszert. Ez a két ország tárgyalásokat folytat az EU-val az uniós csatlakozásról. Lengyelországot már nem konszolidált, hanem részben konszolidált demokráciának minősítik. A Freedom House elemzői szerint a régióban nő az orosz és a kínai befolyás.