Kissé reszketve lépte át a magyar határt idén tavasszal Susan Faludi, Pulitzer-díjas amerikai újságíró, mert ismerve a 2010 után bevezetett magyar médiaszabályozást, illetve az Orbán-kormány intézkedéseit a demokratikus súlyok és ellensúlyok rendszerének leépítésére úgy véli, gyanús személynek minősül magyar hatóságok szemében.

A brit Guardianban megjelent cikkében most párhuzamot von Donald Trump megválasztott amerikai elnök hangvétele és a magyar viszonyok szellemisége között. Természetesen nincs szó arról, hogy a könyve miatt bírósággal fenyegetnék, vagy hogy a magyar újságírókat elvinnék a rendőrök.

Ha azonban egy rezsim a célkeresztbe veszi a médiát, akkor ehhez a szellemiséghez hozzátartozik, hogy előbb-utóbb jogi fenyegetéssel "tartják féken" az újságírókat.

Trump megmondta

Az orbáni és a trumpi szellemiség rokonságát a megválasztott elnök egyik kampánybeszédéből vett idézettel igyekszik alátámasztani Faludi. Ebben Trump durván nekiment a tradicionális médiának. Szerinte a hirdetésekből élő újságok az USA-ban már nem az újságírást szolgálják, hanem meghatározott politikai érdekeket.

Nem különböznek a hivatásos lobbistáktól vagy bármilyen más pénzügyi csoporttól, amely politikai eszközöket is használ gazdasági célja elérésére. Csak a saját érdekeiket szolgálják, amely a választások idején úgy szólt, hogy bármi áron hatalomra kell segíteniük Hillary Clinton, a republikánus jelölt demokrata ellenfelét.

Nem számított, hogy eközben hány életet rombolnak le. Számukra ez egy totális háború. Ezért Trump harca a hagyományos elit - és az azzal lepaktált média - ellen nem más, mint az amerikai nemzet küzdelme a túlélésért.

A reset gomb

Az akkori elnökjelölt szavait tanácsadói azzal magyarázták, hogy Trump csak objektív tájékoztatást akar. Nincs szó valamiféle megromlott kapcsolat helyrehozásáról a volt ingatlanmágnás és a sajtó között, ám nagyszerű lenne megnyomni a reset gombot, azaz újrarendezni a Trump és a hagyományos sajtó kapcsolatát.

Faludi szerint Magyarország elmúlt néhány évének története mutatja meg, mit jelent a reset gomb megnyomása. Elismétli a Guardian olvasóinak a 2010 utáni politikai reformsorozatot, megemlítve Hillary Clinton akkori külügyminiszter 2011-es nyilatkozatát, amelyben kérte a magyar kormányt, hogy kötelezze el magát a jogszolgáltatás függetlensége, a sajtó szabadsága és a kormányzás átláthatósága mellett.

Tanulságok

Orbán Viktor magyar miniszterelnök azonban csodálókat is talált az amerikai elit köreiben. Newt Gingrich, Trump egyik elkötelezett támogatója múlt nyári magyarországi látogatása után arról beszélt, hogy az amerikai médiának tanulmányoznia kellene a magyar tapasztalatokat. Emellett kijelentette, hogy Orbán kerítése képes megállítani az illegális bevándorlást.

Faludi egyetért Gingrichcsel abban, hogy bárkinek, aki ki akarja találni, mit hozhat az USA-ban a Trump-adminisztráció, tanulmányoznia kellene a magyar példát. Részben azért, hogy lássa, hogyan tudja egy jobboldali erős ember tartósan átszervezni a társadalmat és annak intézményrendszerét, ha kezébe kapja a végrehajtó és a törvényhozó hatalmat is. Ez így lesz Trump hivatalba lépése után is, miután a kongresszus mindkét házában többségben lesznek a republikánusok.

Örök recept

Részben pedig azért, hogy lássa, hogyan tudja egy politikus konszolidálni a hatalmát annak ellenére, hogy a szakpolitikai teljesítménye értékelhetetlen. Orbán 2010-es hatalomra kerülése után nőtt a szegénység Magyarországon, felgyorsult a kivándorlás, a diplomások távozása szabályos agyelszívást eredményezett az egészségügyben és az oktatásban.

Válaszul a magyar kormányfő a régi receptet vette elő, amelyet Faludi szerint Trump is fel fog írni az amerikaiaknak. Napirendre tűzte az identitás kérdését, felizzította az idegenellenességet, a magyarok misztikus, kitapinthatatlan, de a politikai kommunikációban hasznos, "hagyományos kiválóságára" játszik.

A kifelé agresszív nacionalizmus jegyében azt ajánlja a magyaroknak, hogy tegyék Magyarország újra naggyá. Faludi ezzel Trump választási szlogenjére, a Make America Great Again! jelmondatra utal.

Fenyegetés

Az amerikai újságíró ezt követően részletezi a magyar média átalakulását az elmúlt hat és fél évben. Hoz egy példát az USA-ból is, amelyben a radikális jobboldali Breitbart News perrel fenyegetett meg egy hagyományos sajtóorgánumot, amely "fehér nacionalista website-nak" minősítette a Breaitbartot.

Bár véleménynyilvánításról volt szó, amellyel kapcsolatban egy közszereplőtől az átlagnál jóval nagyobb tűrőképesség várható el, a megjegyzésnek volt alapja. A Breitbarton megjelent olyan cikk, amely a 19. századi amerikai polgárháborúban a rabszolgaság fenntartása mellett küzdő konföderációs államok zászlaját az amerikaiak dicsőséges örökségéhez sorolta.

Ártalmas

Más szóval az USA-ban is démonizálhatja a sajtót a legfelsőbb politikai vezetés - az elnök -, ami aztán találkozhat a jogi fenyegetéssel. Ez Faludi szerint ártalmas. Magyarországon a médiára gyakorolt nyomás arra ösztönzi a szerkesztőket és az újságírókat, hogy öncenzúrát gyakoroljanak. Faludi nem tart attól, hogy a könyvéért a bíróság elé idézik vagy még durvább represszió éri, de amikor visszatér az USA-ba jövő tavasszal - Trump januári hivatalba lépése után - kicsit remegni fognak a lábai.