Thomas de Maiziere a Rheinische Post című lapban megjelent interjúban a migrációs válság 2015-ös elmélyülésével kapcsolatban kiemelte, hogy "óriási szívóhatást" váltott ki Orbán Viktor magyar kormányfő bejelentése a határkerítés megépítéséről.

Ki kell alakítani egy új, egységesebb menekültügyi rendszert, mert fenntarthatatlanul nagyok az eltérések a tagállamok, például Románia, Finnország, Portugália és Németország között - mondta.

A legtöbb menedékkérő "Németországban akar élni", mert a német eljárási és befogadási feltételek európai összevetésben "nagyvonalúak", a menedékkérők juttatásai pedig igen magasak. Németországban nagyobb az elfogadott menedékjogi kérelmek aránya és jobbak a menedékkérők juttatásai, mint más tagállamokban.

"Ez is a Németországba szívó hatás része" - mondta az Angela Merkel kancellár vezette kereszténydemokraták (CDU) politikusa.

Ezen a helyzeten az egység erősítésével kell változtatni. Németországban a megélhetési költségek ugyan magasabbak, mint például Romániában, ezért ki lehetne dolgozni egy kiegyenlítési mechanizmust, amelynek révén nem a konkrét összegeket, hanem a "vásárlóerőt" tekintve alakul ki nagyobb egység.

Változtatni kell a menedékkérők jogvédelmén is. Németországban az elutasított menedékkérőknek a különböző bírósági eljárások révén jóval több lehetőségük van kitoloncolásuk hátráltatására, mint más tagállamokban. Minderről már zajlanak a tárgyalások az EU-s szinten, és sok ügyben sikerült is megállapodni - tette hozzá Thomas de Maiziere.

Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) kancellárjelölt támogatja a vetélytárs CDU politikusának felvetését. Az ARD országos köztelevízió beszámolója szerint a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampány egy hétvégi SPD-s rendezvényén hangsúlyozta: mindig is azt sürgette, hogy vezessenek be egységes menekültügyi eljárásokat az EU-ban.

Németországban egy egyedülálló, felnőtt menedékkérő havi 354 euró (110 ezer forint) értékben kap juttatásokat, köztük szállást, ellátást és 135 euró költőpénzt.

Címlapkép: MTI Fotó: Ujvári Sándor