Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar-amerikai kapcsolatok kiválóak - válaszolta október végén a hvg.hu kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a CEU-ügyéről kérdezték. A budapesti kormány megítélése valóban jelentősen javult a két ország viszonya Donald Trump elnökségével, amelyben fontos szerepe volt annak is, hogy a 2016-os választásokon a kongresszusi többség a Republikánus Pártnál volt.

Ezzel együtt a magyar kormány évek óta több lobbistát és amerikai tanácsadót is foglalkoztat. Közülük a leghíresebb az egykori Connie Mack volt republikánus képviselő és annak cégei: a washingtoni SLI Group és Levick Strategic Communications, illetve a floridai Liberty International Group lobbista vállalkozások. A Liberty csak idén 796 110 dollárt kapott a magyar államtól.

Barátokat venni is lehet

Valamint új szereplő az idén megbízott, az amerikai külföldi lobbista listán (FARA) regisztráló Sanitas International, amely állítása szerint csak stratégiai tanácsokat ad az amerikai magyar külképviseleteknek. Igaz, ezt 15 ezer dollárért tették a FARA-rendszer adatai szerint, de ezt - az Átlátszó feltárása alapján - az izraeli lobbista BSI Public Affairs nevű cégtől kapta, mint alvállalkozó.

Azonban az sem ritka, hogy republikánus képviselők felszólalnak a magyar kormány mellett a kongresszusban. Három évvel ezelőtt, még az Obama-adminisztráció alatt Jeff Duncan dél-karolinai, Dana Rohrabacher - Putyin- és oroszrajongó - kaliforniai, valamint Michael McCaul texasi republikánus képviselők is különböző fórumokon álltak ki Orbán Viktor és vezetése mellett külügyi kérdésekben. Nem egyszer saját nagykövetüket támadva. McCaul kampánya azért érdekes, mert két ciklussal ezelőtt a magyar kormány is pénzzel támogatta - ahogy arról az Index korábban részletesen beszámolt.

De felszólalt már Budapest érdekében Christopher H. Smith New Jersey-i konzervatív politikus is, aki egyenesen Ronald Reaganhez hasonlította Orbánt egy Heti Válasznak adott interjúban.

Rajtuk kívül magyar állami kitüntetést is kapott már két republikánus: Mario Diaz-Balart floridai és Michael R. Turner ohiói politikus is. Előbbi a kongresszusban védte be Magyarországot két évvel ezelőtt.

Andy Harris (Maryland) pedig azért fontos szereplő, mert a magyar vezetés haragját kiváltó, közép-európai független vidéki médiát támogató amerikai külügyminisztériumi pályázat visszavonása mellett lobbizott. Levelet is írt a külügyi tárcának, amely végül engedett és törölte a kiírást - bár az Index egy másik cikke szerint eleve nem volt nagy akarat a projekt mögött Washingtonban.

Nyertek a haverok

A most keddi választásokon a magyar kormánnyal barátkozó képviselők kifejezetten jól szerepeltek, Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is erős támogatásra számíthat tőlük. Mindezt úgy, hogy a képviselőházat nyolc év után visszavette a Demokrata Párt, amely jóval kritikusabb a budapesti lépésekkel szemben.

Az egyik vereséget szenvedő politikus Mike Coffman, aki Coloradóban a demokrata Jason Crowtól kapott ki, aki 53,1 százalékkal szedte vissza a körzetet. Coffman 2009 után bukott. A másik pedig a putyinrajongásáról ismert Dana Rohrabacher, aki Harley Rouda demokrata politikustól kapott ki, így át kell adnia kongresszusi helyét, amelyet 2013 óta foglalt el.

A kifejezetten oroszbarát Rohrabacher azzal vált ismertté, hogy külön megkérték Oroszországból, hogy lobbizzon a meggyilkolt ügyvéd, Szergej Magnyickij nevének eltávolításáért egy korrupcióellenes törvény címéből, mert rossz fényt vetne Moszkvára. Őt még az FBI is óva intette a melegebb viszonytól: jelezték neki, hogy a Kreml alkalmasnak tartja arra, hogy beszervezzék a hírszerzésbe. Ő volt az, aki - szintén Connie Mack lobbizásának köszönhetően - korábban egy külön Magyarországnak szentelt meghallgatást is összehívott.

Viszont megtartotta helyét Andy Harris Marylandben. A keleti parti állam többségét pedig épp az ellenzék nyerte meg. Még csak szorosnak sem volt nevezhető a küzdelem: 60,6 százalékot ért el a demokrata Jesse Colvin 37,6 százalékával szemben. Harris retorikájában gyakran támadja a liberalizmust, Soros Györgyöt, politikájában élesen támadja az abortuszt, megszüntetné az Obamacare néven ismert egészségügyi reformot is.

Elsöprő győzelmek

Michael McCaul is elhozta a texasi körzetét 50,9 százalékkal. Ezúttal viszont az amerikai választási nyilvántartás szerint nem kapott pénzbeli támogatást - közvetve sem - a magyar kormánytól. Jeff Duncan dél-karolinában 67,8 százalékkal hozta a hármas körzetet.

Az Orbán Viktort egy interjúban Ronald Reaganhez hasonlító Michael R. Turner újra nyert New Jerseyben. 1978-ban indult először kongresszusi választáson, akkor veszített, azóta viszont sorra nyert. 2014-ben a Magyar Érdemrend tiszti keresztjével jutalmazták, a hivatalos indoklás szerint azért, mert sokat tett a palagázexport liberalizálásáért.

"Jó lenne, ha kevesebb időt pazarolnának arra, hogy kritizálják, nyomás alá helyezzék az Egyesült Államok és a szabadság szövetségeseit. Magyarország márpedig ennek a listának a tetején foglal helyet" - mondta még 2014-ben Magyarországról a kubai származású Mario Díaz-Balart, aki most is nyerni tudott Floridában, ahogy 2002 óta mindig. A kormányt védő kijelentéseiért 2014-ben Balart megkapta a Magyar Érdemrend tiszti keresztjét.