A kedd délután Varsóba érkezett magyar miniszterelnök annak a kompromisszumnak a véglegesítéséről egyeztet, amellyel el lehetne kerülni az uniós költségvetés megvétózását - írja a 300polityka.pl hírportálra hivatkozva a hvg.hu. Állítólag folyamatosan tárgyalnak valamilyen megoldásról Merkel német kancellárral.

A Gazeta Wyborcza szerint a találkozót Orbán Viktor kérte, tárgyalópartnere Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a vezető kormánypárt (Jog és Igazságosság, PiS) elnöke és Materusz Morawiecki miniszterelnök. Ezután - és lehet, hogy már a külföldi vendég nélkül - folytatódik a megbeszélés a két kisebb kormánypárt vezetőjével, a radikális Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszterrel (Szolidáris Lengyelország) és a költségvetési vétót ellenző mérsékelt Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettessel (Megegyezés). Pillanatnyilag ugyanis nagyok az ellentétek a lengyel kormányon belül, és a portál forrásai szerint a magyar kormányfő érveit is felhasználva ezeket szeretnék feloldani.

Ugyanakkor az úgynevezett jogállamisági követelmények terén nem látszik a kompromisszum: "Alapkérdésekben nem engedünk" - mondta Morawiecki egy keddi sajtótájékoztatón is.