A Bankholding segíteni fog Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének abban, hogy létrehozzon egy szilárd helyi gazdasági és társadalmi elitet - idéz a Financial Times a "kormányfő gondolkodását ismerő" forrásokat az új magyar bankot bemutató cikkében. Emellett hozzájárulhat nacionalista programjának végrehajtásához, amelyben igyekszik kiszorítani vagy gyengíteni a külföldi pénzügyi riválisokat, továbbá ahogy a Marine Le Pennek, a francia radikális jobboldal vezérének nyújtott hitel mutatta, támogathatja a segítségével külföldi illiberális szövetségeseit.

A Bankholding ugyan nem válaszolt a brit üzleti lap megkeresésére, hogy kommentálják az alakulófélben lévő pénzintézetről szerzett információit, ám a magyar kormány visszautasítja azt a felvetést, hogy az új nagybank a miniszterelnök céljait szolgálná. A 30,35 százalékos állami tulajdon nem lelég arra, hogy a bank politikai befolyás alá kerüljön - érvelnek. Emellett az egész magyar bankrendszer részeként tevékenykedik, az annak megfelelő szigorú szabályozással.

Ugyanakkor a Financial Timesnak nyilatkozó több tucat pénzügyi szakember arra figyelmeztetnek, hogy a máris él egyfajta politikai kockázat a bankkal kapcsolatban. Nevezetesen a könyveiben rengeted olyan hitel van, amelyeket az Orbán Viktor rezsimjéhez hű hitelfelvevők kaptak. Ha a miniszterelnök megbukna, ezeknek a vállalatoknak jelentős része elvesztené állami megrendeléseit, lehet, hogy nem lenne képes törleszteni a kölcsöneit, ami csapást mérne a bankra. A brit pénzügyi lap egyik forrása annak alapján, hogy az új bank mérlegfőösszege a magyar GDP hatoda lesz, úgy véli, hogy a Bankholding lesz magyar gazdasági legnagyobb kockázati tényezője.

A Magyar Nemzeti Bank szóvivője azt mondta a brit üzleti lapnak, hogy az MNB nem lát további kockázatokat a Bankholdingban bármely más pénzintézethez képest. A három bank egyesülése nagyban javítja a kockázatkezelésüket. Határozottan cáfolják azt is, hogy az MNB elnökéhez, Matolcsy Györgyhöz bármilyen rokoni szállal kapcsolódó személy tulajdonos lenne az új bankban. Ezzel reagálnak arra, hogy az egyik tulajdonos szervezet vezetője üzleti partnere és barátja a bankelnök fiának.

Óvatos pénzemberek

A Financial Timesnak nyilatkozó pénzemberek egyike sem vállalta, hogy a neve is megjelenjen a cikkben, mert nem akarják felbőszíteni a miniszterelnök, ám sokan közülük aggódnak a bankfúzióval létrejövő új nagybank kockázatai miatt. A NER-nek szóló hitelek tovább folyhatnak ki a pénzintézetből olyan helyzetet teremtve, amelyben a hitelezők és a hitelfelvevők egyaránt a regnáló rezsim emberei - utalnak arra, hogy a bankban Mészáros Lőric közvetett tulajdonosi befolyása 40 százalékos lesz. Ahogy az egyik informátor fogalmazott, a világ megváltozhat, és ezek a vállalatok bedőlhetnek.

Mások úgy vélik, hogy az új bank minden további nélkül folytathatja a NER finanszírozását. Ha az új pénzintézet kap elég időt, négy-öt évet, akkor eljuthat egy olyan állapotba, amikor kormányzati kapcsolatok nélkül is nyereséges lehet - véli egy másik informátor.

További vélemény, hogy a Bankholding létrehozásának projektje elvesztegetett lehetőség a magyar pénzügyi rendszerben. Egy volt banki vezető szerint sok érv szól a három elődbank fúziója mellett. Bölcs dolog egyesíteni a takarékszövetkezetekben felhalmozódott megtakarításokat a kiskereskedelmi, vállalati és kisvállalati portfóliókkal. Ezt a kombinációt azonban aligha lehet nyugodtan lefolytatni, ha a bank azzal van elfoglalva, hogy finanszírozza a "birodalmat".