A háborúnak az erőforrások adják a lényegét, és miközben az oroszoknak szinte korlátlan erőforrásaik vannak energia, katonák és emberi erőforrás terén, Ukrajnának csak azért van elegendő forrása, mert a Nyugat és az Egyesült Államok segíti - mondta.

Joe Biden amerikai elnök túl messzire ment, amikor a többi között háborús bűnösnek vagy tömeggyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt. A béke reménye ezért szerinte Donald Trump korábbi amerikai elnök.

A szankciós politikáról azt mondta, hogy kivitelezésében primitív, hatásában katasztrofális. Ha megfelelően alakították volna a szankciókat, akkor nem lenne az "egekben" az energia ára, és nem fenyegetné az európai gazdaságokat az, hogy "tönkre mennek".

Szankciót csak "intelligensen" szabad kivetni. Ezzel szemben az EU Oroszországgal szembeni politikája azt mutatja, hogy "egy törpe szankcióz egy óriást", és ebbe "a törpe belehal" - tette hozzá a miniszterelnök az MTI tudósítása szerint.

Újra kell gondolni a szankciók politikáját, és olyan energiaellátási rendszert kell kialakítani, amelyben az EU nem csupán "gazdát cserél", vagyis az orosz függőséget lecseréli az amerikaira, - amely ugyan politikailag "kényelmes, de nem jó" -, hanem függetlenségre tesz szert.