Orbán Viktor azt tervezi, hogy 2030-ig vezeti országát - emelte ki a kormányfő csütörtöki beszédéből az AFP és az Irish Times helyi tudósítása. A francia hírügynökség ezután részletesen idézi fejtegetését, amely szerint észszerű 10-12 évre tervezni, hiszen az EU következő, 2021-2027-es hosszú távú költségvetésének kifutása is 2030-ig tart.

Átveszik azt a mondatot is, amely szerint Magyarország régi-új miniszterelnöke eleve egységes 20 éves periódusként tekintett a 2010 és 2030 közötti időszakra. Az AFP és az Irish Times is emlékeztet rá, hogy a kormányfő mögött álló Fidesz, amelyet az utóbbi nacionalista pártnak minősít, kétharmados többségének birtokában újra átszabhatja az alkotmányt.

Ejnye-bejnye

Orbán Viktor bírálói, köztük az EBESZ szerint az elfogult állami média és egyes torz választási szabályok, amelyeket a vezetésével fogadtak el, eltorzítja a választások eredményét a kormánypárt javára - emlékeztet az AFP és a Reuters. Több ellenzéki párt nem vett részt a csütörtöki ceremónián.

Idézik ugyanakkor a miniszterelnöknek azt a megjegyzését is, amely szerint Orbán Viktor háromharmadnyi magyar miniszterelnöke akar lenni, illetve az EU top öt országa közé akarja juttatni 2030-ra Magyarországot az életszínvonal szempontjából.

Az Irish Times és a Reuters kiemeli az EU-ra tett megjegyzéseit. Idézik azt a mondatát, miszerint az uniónak fel kellene adnia az Európai Egyesült Államok ideálját. Első lépésként a migrációról kellene másként gondolkodnia, mint most.

A sajtóorgánum tudósítója ezt követően idézi az Orbán-beszéd alatt a parlament előtt tartott demonstráció egyik résztvevőjét, aki szerint tekintélyuralmi kormányzás működik Magyarországán. A tüntetők a kormány kottájából játszó ellenzéket is beleértve mindenkitől meg akarnak szabadulni, aki az épület falain belül van.

Dirr-durr

A Reuters idézi Gyöngyösi Mártont, a legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik szóvivőjét, aki szerint a jelenlegi magyar rezsim a korrupcióra épül, oligarchák irányítják és a fiatalok tömegesen hagyják el az országot. A hírügynökség ezután emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor megerősítette ellenőrzését a média felett és szövetségeseit ültette a független intézmények élére.

Emellett felépített egy lojális üzletemberréteget, amely fontos iparágat ellenőriz, teljesítve a kormány célját, hogy ezeket magyarok kezében tartsák. Idézi a miniszterelnök megjegyzését arról, hogy a liberális demokrácia véget ért, és a helyét kereszténydemokrácia veszi át. A Bloomberg vélhetően ezt úgy értelmezi, hogy tovább kíván haladni az illiberális állam felépítésének útján.

Az Reuters és az AFP részletesen átveszi Orbán Viktor fejtegetését arról, hogy Magyarországnak három nagy regionális hatalom között kell helyt állnia. Ezek Németország, Oroszország és Törökország. Irányítása alatt ugyan a nyugati szövetségi rendszer része marad Magyarország, de ez nem változtatja meg politikájának geopolitikai meghatározottságát.

A fotó forrása: Pixabay