Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tévednek Donáld Trump politikai ellenfelei, akik azért bírálják az USA elnökét, hogy kőkemény bevándorlási politikájával leegyszerűsíti a migráció ügyét, s ezért jobb módszereket ajánlanak a probléma kezelésre. Turmp valójában bevándorlási válságot akar kreálni, amelyre alapozva autokrata hatalmat építhet ki az országban. Ezzel azt teszi, amit Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tett, s bár nem jutott olyan messzire, mint magyar kollégája kilenc év alatt, messzebb jutott, mint azt a legtöbb amerikai érzékelte - írja a Project Syndicate-en megjelent cikkében David M. Driesen, amerikai jogász professzor.

Orbán, akárcsak Trump a démonizált bevándorlókkal szembeni fellépést tette politikája alapjává. Mindketten rasszista lépéseket tesznek annak érdekében, hogy országuk déli határaitól visszafordítsák a menekülteket és mindketten részben azzal igazolják intézkedéseiket, hogy - bizonyíték nélkül vagy kevés bizonyítékra alapozva - azzal vádolják a bevándorlókat, hogy erőszakot és szegénységet hoznak magukkal, illetve összefonódnak a terrorizmussal.

Közigazgatás, média

További hasonlóság a két vezető politikájában, hogy lerombolják a közszolgáltatások függetlenségét. Trump például 17 ezer közszolgát purgált ki a rendszerből azzal, hogy befagyasztotta a fizetésüket és ellenséges hangulatot alakított ki azokkal szemben, akik őszintén, nyíltan akarnak beszélni és meg akarják őrizni személyes önállóságukat. Azzal, hogy átpolitizálja az adminisztrációt és elkötelezte magát amellett, hogy a jogszolgáltatásban ideológiai alapon fogja végrehajtani a kinevezéseket, amelyekben ő az illetékes, elindult azon az úton, amelyen lerombolja a jog uralmát Amerikában - írja az egyetemi professzor cikkében.

Orbán gazdasági nyomással érte el az ellenzéki média leépítését, Trump a nép ellenségének minősítette a sajtót és rágalmazási perekkel fenyegette meg a vele szemben kritikus sajtóorgánumokat. Végül a Porject Syndicate hasonlóságot lát aközött is, hogy szerinte a magyar kormányfő választási svindlikkel marad hatalmon, miközben Trumpnál hasonló tendenciákat lát, amik a gerrymanderingben nyilvánulnak meg. (Az előzővel a határon túli kettős állampolgárok és a külföldön élő magyarok szavazási lehetőségének éles különbségére, az utóbbival a választási körzetek szavazóinak részletes ismeretén alapuló manipulációkra utal - a szerk.)