Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Parlament (EP) képviselői arról döntenek, hogy elinduljon-e Magyarország ellen a szabálysértési eljárás azért, mert az országban megsértik az uniós alapjogokat - kezdi szerkesztőségi cikkét a Financial Times (FT). Ez kihívást intéz Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen, aki szisztematikusan leépíti az alkotmányos súlyok és ellensúlyok rendszerét, a pluralizmust és a sajtószabadságot. Az EU halvány ellenállása ezzel szemben más országok vezetőségét - elsősorban Lengyelország kormányát - is felbátorította a jog uralmának visszaszorítására.

Orbán bírálói az EP-ben példa nélküli lépésre szánták el magukat az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás kezdeményezésével, mivel erre sem a tagállamok, sem az Európai Bizottság nem vállalkozott. A jobb-közép Európai Néppárt (EPP), a Fidesz pártcsaládja hosszú időn át politikai védelmet nyújtott a magyar kormányfőnek és a Fidesznek. A Sargentini jelentés, amelyről szavaznak, katalógusba szedi az Orbán-kormányok viselt dolgait, aminek alapján arra a következtetésre jut, hogy ezek összességében rendszerszinten veszélyeztetik az EU-s alapjogot érvényesülését.

Ellenérvek

Vannak olyanok, akik szerint a Magyarország EU-s szavazati jogának felfüggesztésével fenyegető eljárás belengetése értelmetlen, sőt kontraproduktív - emlékeztetnek az FT szerkesztői. Azért felesleges vele vesződni, mert élesítéséhez a tagállamok egyhangú döntésére lenne szükség, és a budapesti vezetéssel szövetséges varsói kormány nem fog igent mondani. Szándékával ellentétes hatást pedig azért érhet el, mert a magyar vezető arra használhatja fel, hogy felizzítsa az EU-s elit elleni hangulatot országában.

Az Európai Bizottság szerint hatékonyabb, ha a magyar kormánnyal szemben esetről esetre, a vitatott intézkedések meghozatalakor lépnek fel, ahogy az évek óta teszik, igaz korlátozott eredménnyel. A magyar miniszterelnök évek óta játszik az uniós hatóságokkal, két lépést tesz előre, egye hátra, ha az utóbbira szükség van ahhoz, hogy elkerülje a kormányával szembeni szankciókat.

Itt az idő!

Az FT cikkírói úgy vélik, hogy mindenekelőtt az EPP-nek kell határozottan fellépnie ebben az ügyben, már csak azért, is mert a pártcsaládhoz tartozó korábbi kereszténydemokrata vezetők nélkülözhetetlen szerepet játszottak az EU létrehozásában, amely kiemelte Európát a nemzetállamok nacionalizmusának megosztottságából.

Fontosnak tarják a pénzügyi lap szerkesztői, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár és Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője is Orbán Viktor ellen fordult, pedig az előbbi egyetért vele a migráció elleni kemény fellépésben, az utóbbi pedig az utolsó pillanatig próbálta kompromisszumkész magatartásra bírni.

A magyar kormányfő EP-felszólalásában semmilyen engedményre nem volt hajlandó, a Sargentini-jelentést Magyarország elleni támadásnak minősítette, amelyet azok a liberális körök kezdeményeztek, amelyek szerinte meg akarják büntetni Magyarországot bevándorlás elleni határozott fellépéséért. A jobbközép politikai erőknek a sarkukra kell állniuk - vélik az FT szerkesztői. Igazat adnak Emmanuel Macron francia államfőnek, aki szerint az EPP-nek választani kell az Angela Merkel német kancellár fémjelezte mérsékelt konzervativizmus vagy az ezzel ellentétes orbáni politika között. Itt az idő dönteni!

A fotó forrása: Riccardo Perregiani/AFP