Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EPP még a májusban tartott EP-választások előtt függesztette fel a Fidesz tagságát az európai szövetségben. Bár a magyar kormánypárt szerint ők maguk kezdeményezték a passziválásukat, a többi tagpárt ezt nem így látta. Az Orbán Viktor elnökölte tömörülést azért kritizálták, mert a kormány Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert támadó plakátjait és retorikáját antiszemitának tartották, valamint számos jeleztek a magyar jogállamisággal kapcsolatban.

Végül a Fidesz sorsát a Herman Van Rompuy, az EU Tanács volt elnöke vezette "három bölcsként" emlegetett szakértői csoportra bízták. Viszont most a Spiegel azt írja, a szakértői csoport már azt tisztázza, hogy ki kell-e rakni a Fideszt az Európai Néppártból. Azt, hogy inkább utóbbi felé billen a mérleg azt jelezheti, hogy Orbán kevés együttműködést mutatott a Van Rompuy-jal és a többi szakértővel folytatott korábbi találkozók során. A Fidesz távozása mellett szól az is, hogy az EPP új vezetője, a korábbi ET-elnök Donald Tusk kifejezetten ellenséges Orbán Viktorral.

Emellett a párt korábbi EB-elnöki jelöltje, Manfred Weber, aki külön egyeztetett Orbánnal, hogy a miniszterelnök irányította párt maradhasson az EPP-ben, most további jelentős akadályokat lát ebben. "Különösen a nem rég meghozott jogszabályok és a budapesti Közép-európai Egyetem jövőjének tisztázatlansága egyáltalán nem biztató" - idézi a Spiegel Webert.

A német lap úgy tudja, hogy a Rompuy-jelentés várhatóan a következő hetekben készülhet el, amelyről aztán az EPP februári eleji ülésén hozhatnak döntést. Előtte azonban Tusk beszélni akar Orbánnal.