Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió tagállamainak nagykövetei véglegesítették az Oroszország elleni legújabb szankciós listát csütörtök délután Brüsszelben.

Az Euronews információi szerint Magyarország nyomására Kirill moszkvai pátriárka neve lekerült a listáról. Brüsszeli diplomaták szerint Magyarország egyre inkább elszigetelődik az unióban ezzel a lépéssel. 

A portál forrásai szerint a tagállamok körében nagy a csalódottság a magyar álláspont miatt. A kormány képviselője ugyanis lényegében egy nappal az uniós csúcs lezárulta után jelentette be, hogy blokkolják a szankciók elfogadását, amíg azon Kirill neve szerepel. 

Az uniós csúcson hétfőn éjjel döntöttek arról, hogy kivezetik az orosz kőolajterméketet az uniós piacokról. Vagyis a magyar ellenkezés ezt a szankciós csomagot veszélyeztette.

Az Euronews brüsszeli forrásai szerint a többi 26 tagállam végül azért engedett Magyarországnak Kirill pátriárka ügyében, mert az egész csomag elfogadását fontosabbnak tartják, mint a feketelista bővítését.

Kirill pátrirkát az unió vezetői azért tették volna a szankciós listára, mert nyíltan támogatta Putyin háborúját Ukrajna ellen. A magyar kormány szerint viszont vallási vezetők ellen nem szabad szankciókat hozni.