Ha Donald Tusk, az Európai Tanács jelenlegi elnöke, volt lengyel kormányfő lesz az Európai Néppárt (EPP) elnöke, akkor alighanem kemény vitát kezdeményez Orbán Viktor miniszterelnökkel a jogállamiság magyarországi csorbításáról - idézi a Népszava a brit Guardianban megjelent információt. Ha ő lesz a befutó az EPP zágrábi kongresszusának elnökválasztásán, akkor rá hárul a feladat, hogy mi legyen a Fidesszel, amelynek felfüggesztették a tagságát a pártcsaládban.

A magyar kormánypárt jelenleg nem gyakorolhatja jogait a Néppártban, mert a párcsalád többsége úgy látja, hogy Magyarországon csorbul a jog uralma, korlátozzák az ügyészség, a bíróságok, a civil szervezetek és a sajtó szabad működését. Tusk egyik legnehezebb teendője az lesz új tisztségében, hogy döntsön a Bölcsek tanácsának jelentéséről - ezt a tekintélyes politikusokból álló, háromtagú bizottságot bízták meg, hogy tekintse át a jogállamiság helyzetét Magyarországon.

QP | Quality Placement

Eközben Petri Sarvamaa, az egyik olyan finn EP-képviselő, aki tavasszal kezdeményezte a magyar párt tagságának felfüggesztését, úgy nyilatkozott: nem jó az, hogy változatlanul napirenden van a magyar kérdés. Szerinte az év végéig dűlőre kell jutni az ügyben, hogy maradjon-e vagy menjen a Fidesz, mert ha a bizonytalan helyzet átnyúlik 2020-ra, akkor megint kikezdi a pártcsalád hitelét. Tusk az Európai Tanács élén nem rejtegette aggályait a magyar és a lengyel demokrácia csorbításával kapcsolatban.