"Orbán Kft." és "Nem kérünk a magyar diktatúrából a kertjeink alá" többek között ezt a két feliratot festették fel ismeretlenek a szlovéniai Celjében az SDS (Szlovén Demokrata Párt) helyi irodájára. A jelenlegi legnagyobb kormánypárt, és a miniszterelnököt, Janez Jansát is a soraiban tudó tömörülést az elmúlt években és hónapokban hevesen támadták, hogy jóban van a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral, valamint hogy magyar vállalkozók egyre erősebben jelen vannak az országban.

A helyi pártvezetés - a reporter.si beszámolója szerint - feljelentést tesz vandalizmus ellen. Arra is panaszkodott, hogy az elmúlt időszakban több SDS-es helyi politikust is támadtak az ellenzékiek a magyar kormánnyal való szoros viszonyuk miatt.

Az elmúlt időszakban Szlovéniában a média többször is foglalkozott a magyar jelenléttel az országban: bírálták például azt, hogy a magyar kormányhoz közeli üzletemberek - korábban Habony Árpád nem hivatalos tanácsadó üzleti köre - vásárolta meg a Nova24TV-t, amelyet az ellenzéki, populista SDS-szel szimpatizáló csatornává tettek. Az SDS vezetőjével, Janez Jansával kifejezetten baráti kapcsolatot ápol Orbán Viktor miniszterelnök, többször találkozott már a két politikus. Valamint, hogy a budapesti vezetés támogatásával 2 milliárd forintot (6,1 millió euró) költöttek a szlovéniai Nafta 1903 futballakadémiájára. A helyi stadionépítéshez szükséges telkeket homályos körülmények között, érdekkonfliktusos helyzetben kapta meg a lendvai önkormányzattól az egyesület.

Szlovéniában februárban a legsúlyosabb bűncselekményeket vizsgáló szlovén Nemzeti Nyomozó Iroda (NPU) indított vizsgálatot olyan fideszes pénzek miatt, amelyeket az SDS nevú párt befolyása alatt álló médiacégekbe pumpáltak, majd a pénzek egy részét aztán továbbküldték Észak-Macedóniába.