Az évtized végére kell vagy kellene elérnünk oda, hogy a külföldön befektető magyar tulajdonú vállalkozások Magyarországra hazahozott profitja elérje azt az összeget, amit a Magyarországon működő külföldiek kivisznek az országból - idézi a 24.hu az év első miniszterelnöki rádióinterjújában elhangzottakat. Orbán Viktor szerint ehhez kell néhány év kemény munka, támogatni kell a "kifektetéseket", tehát a külföldi befektetéseket a régióban és azon kívül is.

Ez azonban azt jelenti, hogy ha e folyamatban a termelő szektor cégei izmosodnának meg, akkor nem idehaza hoznának létre új gyárat, nem idehaza építenének fel új csarnokot és nem abba vennének új gyártósort, nem magyar embereket fizetnének, nem nekik adnának megélhetést, hanem külföldön hajtanák végre a beruházásaikat.

"Amíg céges szinten logikus a külföldi terjeszkedés, addig nehezen magyarázható, miért lenne üdvös a nemzetgazdaság számára, ha itthoni befektetések helyett külföldi beruházások valósulnának meg nagy számban" - mondja Muraközy Balázs, az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Nem igazán érthető, hogy miért ösztönözné a magyar kormány termelő vállalatok tőkekihelyezését, ha közben olyan súlyosnak ítéli a magyar vállalkozások tőkehiányát, hogy számos szakpolitikai eszközzel igyekszik enyhíteni rajta.

A kormányfő az évtized végéről beszélt, amikorra szerinte nagyjából egyensúlyba kellene hozni a kimenő és a bejövő osztalékot. "Teljesen irreális azt várni ilyen rövid időtávon, hogy akkora magyar cégek alakulnak vagy nőnek fel, amelyek képesek lennének néhány év alatt ellensúlyozni a most náluk jóval nagyobb és tőkeerősebb, itt működő külföldi termelő vállalatok hazautalásait" - véli Szanyi Miklós, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézet tudományos tanácsadója. Nemcsak a tőkehiány a gond, hanem az is, hogy az innováció számára idehaza évtizedeken keresztül hiányzott a támogató környezet.

A kutató szerint a külföldi multikra alapított gazdaságpolitikai modell kicsit kifulladni látszik. Ezért el lehet gondolkodni azon, hogy ha a multik a víz felszínén tartják az országot (ők képesek a nemzetközi piacon is versenyképes terméket előállítani), de láthatóan megtorpantak, akkor hogyan lehet dinamizálni a magyar gazdaságot. Ezért jöhet szóba elvi szinten célként a magyar cégek megerősítése. Ám ehhez tőke, nagyon sok pénz kellene, miközben Magyarország tőkehiányos.