Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor elsöprő győzelmet aratott a magyarországi parlamenti választásokon egy olyan kampánnyal, amelyet teljesen a bevándorlókkal kapcsolatos félelemre és az EU menekültkvótáival kapcsolatos panaszkodásra épített - kezdi látleletét a Time. A lap internetes portálján megjelent cikk szerint a magyar kormányfő a korábbinál élesebb konfliktusokat keres majd az EU brüsszeli vezetésével szemben.

A győzelem egyben az illiberális demokrácia mint politikai márka sikere. Ez a politikai irányzat közvetlenül szembe megy az EU szabályaival és értékeivel. Az illiberális államban csökevényesek a hatalmat korlátozó intézményes fékek és ellensúlyok.

A jog főként az ország vezetőit védi, a bíróktól és az újságíróktól azt várják, hogy népszerűsítsék és védjék azok jogait és esélyeit, akik nyertek a választásokon. A megválasztott tisztviselők bírálata vagy korlátozása egyet jelent a választók akaratának aláásásával.

Mindent megtehet

A cikk szerzője szerint a kétharmados többség birtokában, Orbán Viktor megváltoztathatja az alkotmányt, és gyorsan nekilát majd a bírói függetlenség korlátozásának. A vitatott Stop Soros törvényt már májusban elfogadhatják, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi a civil szervezetek működését a kormány engedélye nélkül, főként azokét, amelyek segítik a menekülteket, és ezért állítólag nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Az új kormány még agresszívebben fogja támadni a médiát. Azok az üzletemberek, akik nem támogatják a programját további nyomás alá kerülnek. Várhatóan befejezik a Soros György magyar származású üzletember támogatását is élvező Közép-európai Egyetem (CEU) bezárását Magyarországon.

Bevándorlófaló

A Time cikke szerint Orbán Viktor politikai személyiségét a bevándorlás elleni fellépése határozza meg. Már a párizsi Charlie Hebdo vicclap elleni terrortámadás után, 2015 elején kijelentette, hogy Magyarországot meg kell tartani magyarnak, majd ismételten fellépett az állítólagos muszlim behatolással szemben.

Ez a stratégia láthatóan működik, Orbán ki fog tartani amellett, hogy Magyarország, amelynek lakosságában kevesebb mint hat százalék a külföldön születettek aránya, nem fog bevándorlókat fogadni. Várhatóan beveteti az uniós kvótarendszer elutasítását az alaptörvénybe.

Halvány válasz

Válaszul az EU mérsékelheti a Magyarországnak jutó uniós forrásokat a következő hétéves költségvetésben, ám ennél többet aligha tehet. Az európai alapszerződés 7. cikkelyének alkalmazása, amely az európai alapértékek megsértése miatt az ország uniós szavazati jogának megvonásával fenyeget, aligha alkalmazható - véli a Time cikkírója.

Ez ugyanis egyhangú szavazást igényel az EU-tagállamok részéről, ám a többi kelet-közép-európai ország felsorakozhat az Orbán-féle magyar vezetés mellett.

Végső soron Magyarország, Lengyelország, talán Olaszország és más euroszkeptikus országok alááshatják Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár terveit az eurózóna megreformálására, az orosz-EU viszony menedzselésére és a bevándorlási válság tartós orvoslására. Az EU kelet-nyugati megosztottságát nehezebb lesz kezelni.

A fotó forrása: Shutterstock