"Magyarország a kezdetektől fogva kiállt Ukrajna szuverenitása és területi integritásának megőrzése mellett, és minderre a jövőben is számíthatnak" - szögezte le Orbán Viktor.

Arról is írt, hogy örömére szolgál, hogy az ukrán kormány nyitott a kétoldalú kapcsolatokban fennálló, megoldásra váró ügyek megvitatására. Bízik is abban, hogy a magas szintű politikai és szakmai párbeszéden keresztül a nemzeti közösségek jogait tiszteletben tartó megoldásokat találhatnak az érintett kérdésekben.

QP | Quality Placement

Orbán Viktor végül biztosította ukrán kollégáját arról, hogy Magyarország kormánya partner lesz a kölcsönös tiszteleten és jószomszédi viszonyon alapuló együttműködésben - tájékoztatott Havasi Bertalan.

Az elmúlt években a budapesti kormány rendre támadta és bírálta Ukrajna kormányát és vezetését az elmúlt években bevezetett - valójában az orosz kisebbséget büntetni akaró - oktatási törvénye miatt, amely az ukrán nyelvet favorizálja a kisebbségekével szemben. A magyar fél ezért a NATO-ban és az EU-ban is gátolta a Kijevvel fennálló szövetség elmélyítését.