Az EP csütörtökön hozzájárult az uniós regionális és menekültügyi források átirányításához az orosz támadás elől menekülő ukránok ellátására. A költségvetési átcsoportosítást az Európai Bizottság kezdeményezte, forrása pedig a React-EU alap lesz. A beterjesztése után sürgősségi eljárásban 562 szavazattal, két ellenszavazat és három tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlament az európai menekültekre irányuló kohéziós fellépés (Cohesion's Action for Refugees in Europe – CARE) nevű intézkedéscsomagot.

A kohéziós politikára jelenleg érvényes szabályok módosításával a meglévő forrásokat mostantól gyorsan át lehet irányítani azoknak a tagállamoknak és régióknak, amelyek vészhelyzeti támogatást (azaz ideiglenes szállást, vizet és ételt, orvosi ellátást vagy oktatást) nyújtanak az ukrajnai orosz agresszió elől menekülőknek. A támogatás forrása a 2014-2020 közötti kohéziós pénzek ki nem osztott vagy el nem költött része és a REACT-EU csomag 10 milliárd eurója – közölte az EP a döntés lényegi részéről. 

A tagállamok az ukrán menekültek ellátására február 24., Ukrajna orosz megtámadása óta elköltött források visszafizetését kérhetik az EU-tól. Az unió egy évvel, 2022 közepéig meghosszabbította azt a lehetőséget, hogy a kohéziós célra költött pénzek teljes összegét megtéríti (a kohéziós támogatásoknál szokásos 85 százalék helyett). Az uniós kohéziós alapok olyan beruházásokat támogatnak, amelyek a régiók közötti különbségek kiegyenlítésével egységesebbé teszik a gazdasági, társadalmi és területi viszonyokat az Unióban.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a lépést annak tulajdonította, hogy a héten Orbán Viktor miniszterelnök levélben kérte az Európai Bizottságtól, hogy engedélyezze a magyar kormánynak, hogy lehívja a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) hitelkeret részét is, ami 2500 milliárd forintos tételt is jelenthet. Azonban az egy másik eszköz, a React-EU forrása a hétéves költségvetés kohéziós elemeinek átcsoportosítása. Ezt eredetileg a járvány által megtépázott ágazatok megsegítésére lehetett lehívni.

Havasi beszámolója szerint most 300 millió euró (112,3 milliárd forint) uniós forrás nyílhat meg rövidesen Magyarország számára. A miniszterelnök sajtószóvivője szerint a kormány mindenfajta előfeltétel nélkül hívhatja le az összeget.

Ennek a pénznek, nincs köze ahhoz, amit Orbán kért

A valóságban Orbán Viktor levelének semmi köze sincs ahhoz a 300 millióhoz, aminek az érkezését a magyar kormány ünnepli - hívta fel a figyelmet a 444.hu. Ezt a pénzt ugyanis mindenképpen megkapta volna Magyarország, függetlenül attól az 5800 milliárd forinttól, amit Orbán Viktor a levelében követelt. Amiről a mostani bizottsági javaslat szól, az csupán annyi, hogy egy 2020 decemberében megítélt keretet gyorsabban és rugalmasabban lehet elkölteni, mint ahogy az eddig érvényes szabályokból következett volna. Ráadásul a brüsszeli javaslat nem Magyarországról szól, hanem mindegyik tagállamról, ahová sok ukrán menekült érkezett.

Az RRF esetében azonban az Európai Bizottság még nem kezdeményezte, hogy módosítsák a kifizetési feltéleket. Ez szintén egy a covid-válság hatásait csillapítandó uniós forráscsomag, de Magyarország ebből akár 5100 milliárd forinthoz is juthatna. Azonban tavaly a kormány nem hívta le a tétel hitelkeret részét, amelyről az elmúlt hetekben mégis egyeztetni kezdett Brüsszellel.

A helyreállítási alap esetében ismert feltételrendszer a jogállamisági mechanizmus, valamint az is a keret része, hogy elfogadja az Európai Bizottság a tagállamok helyreállítási terveit. Magyarország esetében még ez nem történt meg. Orbán Viktor a honvédség megerősítésére és a menekültellátásra kérné a támogatást az Ursula von der Leyennek írt levél szerint. Azonban az RRF a zöldmegújulási, energiahatékonysági programokra és a digitális átállásra használható fel a jelenlegi szabályok szerint.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.