Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európai bizottsági források szerint úgynevezett technikai értekezletet tartott Orbán Viktor és Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság (EB) következő elnöke hivatalában fogadta a magyar miniszterelnököt, az eseménynek azonban semmilyen sajtómegjelenése nem volt, mindössze egy protokollfotó készült a kézfogásról. Megérkezésekor a magyar miniszterelnök azt mondta a Politico újságírójának, "reméli, ez a bizottság más lesz" - írja az az Eurológus brüsszeli szakportál.

Von der Leyen a napokban már több EU-s ország vezetőjével találkozott, köztük Emmanuel Macron francia elnökkel és Pedro Sanchez spanyol kormányfővel. Viszont esetükben lehet tudni, hogy miről beszéltek: Macronnal a klímacélokról, biztonságpolitikáról és digitalizációról egyeztettek, míg Sanchezzel a klímaváltozás mellett a migrációról, a Szociális Európa programról és a nemek közötti egyenlőségről.

Azt ugyanakkor nem árulták el, hogy Orbán és EB megválasztott elnökének egyeztetésén: sem sajtótájékoztatót, sem közleményt nem adtak ki a felek. Az Eurológus szerint a menetrend az lehetett, hogy Ursula von der Leyen ismertette főbb elképzeléseit, politikai menetrendjét. Valamint szóba kerülhetett az is, hogy Trócsányi László biztosjelölt milyen pozíciót kaphat a felálló bizottságban.

Az Európai Bizottság szóvivője, Mina Andrejeva a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ez a találkozó a következő bizottsági ciklus munkaprogramjának előkészítéseként értékelhető.