Donald Trump amerikai elnök különböző szinten ugyan, de fontosnak tartja az USA európai szövetségeseit, ugyanakkor az EU-t mint intézményt nem érti - mondta a Simonyi András Magyarország volt washingtoni nagykövete a Pirvátbankárnak adott interjújában. Ugyanakkor úgy látja, hogy a németek mindenhol csak az előnyöket akarják élvezni - számukra Közép-Európa csak egy "puffer-zóna".

Egészen élesen fogalmaz az Orbán-kormány Amerika-politikájáról. Mint mondja az "zavaros, következetlen és meg merem kockáztatni, gerinctelen". Az amerikai-magyar napi diplomáciai kapcsolatok szintje és főleg minősége elmarad attól, amit Orbán Viktor 2010-ben megörökölt a Bajnai-kormánytól. A Fehér Házban nagyon erős az a vonal, amelyik úgy véli, hogy Orbán orosz befolyás alá került.

A Kongresszusban, ahol Magyarországot mindkét párt részéről súlyos kritika éri, már-már megkérdőjelezik az ország szövetségesi megbízhatóságát. A volt nagykövet Magyarország miniszterelnökének figyelmébe ajánlja azt az orosz mondást, miszerint "Nem lehet a végtelenségig számítani a Fehér Ház inkompetenciájára".

Ami a méregdrága lobbizást illeti, amit a magyar kormány finanszíroz az USA-ban, ezzel Magyarország egy csoportba került a legpitiánerebb diktatúrákkal. Simonyi szerint komoly jelzés a kétoldalú kapcsolatok amerikai megítélése szempontjából, hogy Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövet néhány hete súlyos kritikát írt a magyar miniszterelnökről Trump kedvenc sajtóorgánumában, a konzervatív Newsmaxon.