"Orbán Viktor eljött a pártgyűlésünkre Celjébe, és a támogatása nagyon jót tett nekünk. Orbánnak jó a híre és az emberek tisztelik őt azért, ahogyan az országot vezeti, és ahogyan megoldotta a bevándorlási problémát. Nagyon híres emiatt Szlovéniában" - mondta el a Szlovén Demokrata Párt (SDS) néppárti képviselője Milan Zver az Indexnek a magyar miniszterelnökről.

A képviselő szerint sokat segített pártjának, hogy Orbán Viktor a választások előtt kétszer is Szlovéniába utazott, hogy a Janez Jansa vezette politikai tömörülés mellett kampányoljon. Meg is nyerték a választást, de csak 25 főt szereztek a 90 fős törvényhozásban, ami kevés a kormányalakításhoz. Jansa egy vitatott előéletű politikus, kétszer már kormányfő volt, de a 2012 és 2013 közötti ciklusát meg kellett szakítania. 2013-ban korrupciós ügyek miatt le kellett mondania, és 2014-ben kétéves börtönbüntetésre ítélték. A bíróság szerint 2006-ban kenőpénzt fogadott el a Patria nevű finn fegyvergyártó cégtől, amikor 278 millió eurós szerződést kötöttek 135 páncélozott jármű szállítására.

"Mindig is kicsit el voltunk szigetelődve, akkor is, amikor Orbán Viktor nem volt miniszterelnök - magyarázta a politikus, hogy miért nem tartja Orbánt a felelősnek azért, mert nem tudnak koalícióra lépni a többi párttal. "Viszont korábban általában az történt, hogy a választások után a többi párt megváltoztatta az üzeneteit, és készek voltak az együttműködésre. Most több problémánk adódik a többiekkel" - fejtette ki az Eurológusnak, hogy szerinte az lett a "baloldal sláger mottója, hogy nem tartunk Janez Jan¹ával". Ő úgy érzi, hogy ez az egyetlen programja a szlovén baloldali pártoknak.

Arra, hogy a Fideszt kizárják-e az Európai Néppártból, a portálnak egyértelmű nemet mondott. Milan Zver szerint ez a feszültség kezelhető a frakción belül, hiába akarják sokan megbüntetni Orbán Viktor miniszterelnököt és pártját. "A napirendünkön van a téma. Viszont nincs olyan veszély, hogy kizárnák a Fideszt, Orbán jelenleg túl erős. Sokkal erősebb, mint mondjuk négy évvel ezelőtt" - tette hozzá a politikus.

A fotón Orbán Viktor és Janez Jansa látható, forrása: Jure Makovec/AFP.