Indokolt jelenlétem a mai vitában, hiszen így első kézből értesülhetnek a magyar kormány lépéseiről - kezdte beszédét Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlamentben röviddel délután fél négy előtt, majd a kormányváltás utáni rossz gazdasági és politikai helyzetről beszélt. Orbán szerint az ország állapota a kormány munkájának köszönhetően azóta sokkal jobb lett.

Orbán szerény beszédet mondott

Mindent átszerveztünk, ami Magyarországon államadósságot termelt - mondta Orbán, aki szerint az ország megújítása az európai elvek alapján történt. Az átalakítás tempója miatt azonban Orbán szerint is természetes, hogy vitás kérdések merültek fel, s ezeket a magyar kormány gyorsan hajlandó orvosolni.

Orbán hangsúlyozta, véleménye szerint a magyar alkotmányt egyetlen EB-ajánlás sem érinti, csak az ahhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezéseket. A tavalyival összehasonlítva meglepően békülékeny hangú beszédet gyorsan befejezte a magyar miniszterelnök, anélkül, hogy megemlítte volna a kormány IMF-hiteligényét.

Kemény kritikákat fogalmaztak meg

A szocialista képviselőcsoport nevében az osztrák Hannes Swoboda felszólalásában arról beszélt, hogy Orbán azokat a szabadságokat aknázza alá kormányon, amelyekért a kommunizmus alatt küzdött. A liberális frakció nevében Guy Verhofstadt úgy vélte, Orbán beletörli cipőjét a liberális demokráciába. Daniel Cohen-Bendit, a zöldek frakcióvezetője ismét heves hangvételű beszédet mondott, amiben Chávez és Castro intézkedéseihez hasonlította a magyar kormányfő politikáját. A zöld frakcióvezető liberális kollégájával egyetértve úgy vélte, be kell indítani az uniós alapszerződés 7-ik cikkelye alapján a potenciálisan politikai jogok megvonásához vezető eljárást.

Volt olyan is, aki kiállt Orbán mellett: a jobbközép Európai Néppárt képviselője, Manfred Weber szerint többen csak feltételezések alapján bírálják a magyar kormány intézkedéseit, ezért jobb lenne, a liberális, a zöld és a baloldali képviselők több tény segítségével kritizálnák a kormányt.

A baloldali és liberális képviselők jellemzően az Orbán-kormány központosított, tekintélyelvű állam felépítésére irányuló szándékait kritizálták, a legtöbbször az adótörvények bebetonozása, az igazságszolgáltatás és a jegybank függetlensége, valamint a médiatörvény került szóba. A szocialista, zöld és liberális képviselők többször is felszólították a jobbközép frakciót, hogy határolódjon el élesebben Orbántól.

A magyar EP-képviselők is összecsaptak

A kormány destruktív és őszintétlen politikája gazdasági és költségvetési válságot eredményezett Magyarországon - mondta Bokros Lajos, az MDF színeiben az EP-be került politikus. Bokros szerint a jog uralmát teljes mértékben lerombolta Orbán kormánya, és a magyar parlamenten sietve átzavart rengeteg jobszabály.

Az Európai Néppárt képviselőjeként felszólaló Szájer József visszautasította Cohen-Bendit kritikáit. Szájer hangsúlyozta, a magyar kormány elkötelezett az európai értékek iránt, és kész az európai jognak nem megfelelő törvényeit megváltoztatni. A fideszes képviselő szerint Magyarország kritikusai nem ismerik az országot, és másodkézből szerzett információk alapján ítélkeznek.

MTI/EPA

A szocialista képviselőcsoport nevében beszélő Tabajdi Csaba szerint néhány Magyarországgal szemben megfogalmazott kritika túlzott, hiszen a diktatúra vádja nem igaz - az Orbán-kormány gazdaságpolitikája azonban valóban káros. Hasonló, mindkét oldaltól elhatárolódó álláspontot fogalmazott meg Gönz Kinga is, aki aggódik a fékek és egyensúlyok rendszerének lebontásától, ám az EB eljárásait nem tartja indokoltnak.

Orbán szerint abszurd a kritika

Ha van európában egyetlen ember is, aki politikai verseny barátja, az én vagyok - kezdte a vitában felvetett kérdésre adott válaszát Orbán Viktor, immár késő délután. A magyar miniszterelnök közölte, túl sokan vetettek fel olyan kritikát, amelyek ténybeli tévedéseket tartalmaznak.

Orbán szerint kormányának ideológiai álláspontjával nem érthet mindenki egyet, ám attól még az egy "európai álláspont". A bírák nyugdíjkorhatárának kérdését a nyugdíjrendszer kérdéseként ismertette Orbán, a jegybanktörvény kapcsán pedig egy apró félreértést emelt ki (azzal kapcsolatban, hogy az új monetáris tanácstagoknak szükséges-e felesküdnie a magyar alkotmányra).

A magyar miniszterelnök szerint az előző alkotmány nem volt alkalmas több terület védelmére, ám az új alkotmány már igen. Orbán úgy vélte, abszurd állítások és indulatok vezérelték a mai vitát.

Orbán jelezte békülékeny szándékát Barrosonak

A napirendi vita elején a dán uniós elnökség részéről Nicolai Wammen, majd az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso fejezte ki aggályait a közelmúltbeli magyarországi fejleményekkel kapcsolatban. A két politikus "rendkívül súlyosnak" nevezte a helyzetet, mivel a magyar parlament szerintük nem valósította meg az EB jogi ajánlásait több alkotmányossági kérdésben.

Barroso jelezte: Orbán ma neki írt levelében együttműködési készségéről számolt be. Az EB-elnök hangsúlyozta, az uniós kötelezettszegési eljárások végső soron a magyar demokrácia, és a magyar állampolgárok érdekét szolgálják. Ezért a vitának nem Magyarország ellen, hanem Magyarországért kell folynia - vélte Barroso.