Az EU-nak be kell ismernie, hogy a menekültek vándorlását saját maga fújta fel menedzselhető problémából politikai válsággá - vezeti fel a bevándorlás kezelésével kapcsolatos javaslatai ismertetését a MarketWatch-on Soros György magyar származású üzletember (képünkön jobbra). Az ok egyszerű: a közös menekültpolitika hiánya. Minden egyes EU-tagállam csak a saját érdekeit nézi, sokszor komoly érdeksérelmet okozva másoknak, ami pánikot okoz a menekültek és az európai polgárok körében is.

A közigazgatás, amelynek feladata lenne a törvényes rend fenntartása, ügyetlenkedik, a közszolgák, a rendfenntartók, akik világos iránymutatás nélkül nem tudják pontosan, mi a feladatuk, kaotikus viszonyok között próbálják tenni a dolgukat. Az EU-nak végre elő kellene állnia egy átfogó tervvel a helyzet rendezésére, egy olyan szabályrendszerrel, amely rendet teremt az emberek áramlásában és kihasználja Európa befogadóképességét.

Ez is hat pont

A problémához illeszkedően a tervnek túl kell mutatnia Európa határain. Kevésbé drága és kevésbé embert próbáló olyan helyeken menedéket adni az arra rászorulóknak, amelyek közel vannak az otthonukhoz. Mivel a válság fő központja Szíria, az ott élők megsegítésének kell elsőbbséget élveznie. Ugyanakkor másokról sem szabad megfeledkezni. A megoldásba az ENSZ-en keresztül be kell vonni a világ más országait, ami segíthet megosztani a terheket.

Soros ezután elővezeti hatpontos javaslatát - mint később kiderül egyfajta tükörként az Orbán-kormány szintén hatpontos korábbi javaslatával szemben. Az első pont szerint az EU-nak a következő években vállalnia kell évente egymillió menekült befogadását. Az embereket - a szeptember végi EU-csúcson elfogadott határozatnak megfelelően - egy fair rendszerben kell elosztani a tagországok között.

Pénz kötvénykibocsátásból

Ehhez természetesen sok pénz kell, ezért Soros azt javasolja, hogy az EU bevándorlónként 15 ezer euróval támogassa az országokat, amelyből megoldható lakhatásuk, egészségügyi ellátásuk és oktatásuk is. Ezzel egyben elfogadhatóbbá lehetne tenni a befogadó államoknak a menekültek elhelyezését, továbbá a pénz elköltésének gazdaságösztönző hatása is lenne.

A forrást közös EU-s kötvények kibocsátásából lehetne előteremteni, kihasználva, hogy az uniónak kiváló a hitelbesorolása, ezért olcsón vehet fel kölcsönt. További feltétel az befektetési szakember szerint, hogy teret kell adni a befogadó államok és a menekültek preferenciáinak is, azaz nem szabad egymásra rákényszeríteni őket.

Húszmilliárd euró és gazdasági zónák

Az EU-nak vezető szerepet kell vállalni abban, hogy az igazi frontországok, Libanon, Jordánia és Törökország megfelelő segítséget kapjanak a jelenleg már a területükön élő négymillió menekült ellátásához. Soros számításai szerint az alapvető szükségletekbe beleértve ebbe például az oktatást is, fejenként legkevesebb 5000, összesen 20 milliárd euróra lenne szükség évente, amelyből 8-10 milliárd jöhetne az EU-ból, a többi az USA-ból és a világ más országaiból. Ezzel szemben az EU csak egymilliárdot ajánlott Törökországnak, miután megkettőzte korábbi támogatását.

Az Európai Uniónak emellett segítenie kell abban, hogy különleges gazdasági zónák jöjjenek létre a régióban, beleértve ebbe Tunéziát és Marokkót is. Ezek munkát adhatnának a helyieknek és a menekülteknek is.

A harmadik pont szerint az uniónak sürgősen fel kellene állítania közös bevándorlási és migrációs hivatalát, illetve határőrségét. Az előbbi egységes, fair elbírálási rendszert alakíthatna ki a menekültkérelmekkel kapcsolatban. Jogszerű és tisztességes elbánást kínálhatna azokat is, akiket végül hazatoloncolnak.

Menekülési úttvonalak

A következő javaslat biztonságos közlekedési útvonalak felállítását indítványozza Olaszországból és Görögországból kiindulva a célországokig. Ez nélkülözhetetlen a mostanra kialakult káosz és pánik, továbbá az életveszélyes tengeri átkelés megszüntetéséhez.

Soros szerint, ha a menekültek úgy látnák, hogy van esélyük eljutni Európába, ahol tisztességesen elbírálják a kérelmüket, akkor nem próbálnának pánikszerűen, embercsempészek segítségével útnak indulni. Ezt a helyzetet erősíthetné, ha az ENSZ-szel együttműködve már a frontországokban, elsősorban Törökországban megkezdődne a kérelmek feldolgozása.

Civilek, Orbán

Végük az ötödik pont szerint évi egymillió ember befogadása nem képzelhető el a civil szerveztek, az egyházak és a magánszektor mobilizálása nélkül. Megfelelő anyagi és informatikai-logisztika támogatást kell nyújtani nekik a részvételükhöz.

A polgárháború szaggatta Szíriából kiindult vándorlásnak nem kellett volna válsággá válnia, hiszen előre látható volt, így Európa és a nemzetközi közösség felkészülhetett volna rá - folytatja Soros György. Az elmérgesedett helyzetben Orbán Viktor magyar miniszterelnök előállt hatpontos megoldási javaslatával, amelynek súlyos hiányossága, hogy alárendeli a menekültek emberi jogait a határok védelmének.

Soros szerint ez azzal fenyeget, hogy megosztja és lerombolja az Európai Uniót, mivel feladja azokat az értékeket, amelyekre a közös Európa épül és megsérti azokat a szabályokat, amelyek betartásával az EU-nak működnie kellene. Ezzel szemben az uniónak európai menekültpolitikával kell válaszolnia a bevándorlás problémájára, amely véget vet a pániknak és a szükségtelen emberi szenvedésnek.