Az Iráni Kereskedelmi és Iparkamara épületében mintegy 200 magyar és iráni üzletember részvételével rendezett tanácskozáson a miniszterelnök - öt minisztere társaságában - azt mondta: a nehéz szankciós időszak alatt Irán láthatóan nagy energiákat halmozott fel, amelyek egy nagy gazdasági korszakot indíthatnak el az ország fejlődésében. Nem véletlen, hogy "a korábban Iránnal szemben oly bőszen a szankciók mellett érvelő nyugati országok nagy delegációi egymásnak adják a kilincset" - fogalmazott.

A magyar-iráni gazdasági együttműködés lehetséges területei között szólt az energetikáról, jelezve, hogy a közép-európai térség legnagyobb olaj- és gázipari cége egy magyar vállalat, a Mol, ezért Magyarország érdekelt egy kőolaj- és földgázipari együttműködésben. "Az iráni nukleáris programban is szeretnénk részt venni" - folytatta a kormányfő, közölve, hogy Magyarország a szakemberképzés területén szívesen működne együtt az iráni atomtudósokkal.

Az energetika mellett a vízgazdálkodás, víztisztítás területét, a tudásalapú gazdaságot - azon belül a távközlést, a gyógyszer- és egészségügyi ipart -, valamint a mezőgazdaságot jelölte meg a miniszterelnök a kooperációra érdemes ágazatok között. Szorgalmazta az oktatási és képzési együttműködés elmélyítését, ezzel kapcsolatban tudatta: Budapesten akarják létrehozni a teheráni egyetem közép-európai központját. Emellett a magyar kormány felajánlott száz magyar állami ösztöndíjat iráni felsőoktatási hallgatóknak, és szándéka az is, hogy fejlessze a perzsa nyelv és irodalom oktatását az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE).