Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán győzött a migrációról szóló uniós vitában, hirtelen az EU vezetői visszhangozzák a magyar miniszterelnök véleményét. Ezzel kezdi elemző cikkét az amerikai Politico sajtóorgánum európai portálja. Senki nem veri nagy dobra Brüsszelben, de Orbán Viktor megnyerte a bevándorlással kapcsolatos uniós vitát.

Magyarország miniszterelnökét elég sokat pocskondiázták az európai fővárosokban migrációellenes retorikája miatt, illetve azért, mert szembe ment a bevándorlók európai elosztásának koncepciójával és kerítést építtetett a magyar-szerb határon. Ha azonban közelebbről figyeljük, mit mondanak most az EU vezetői, akkor azt hallhatjuk, hogy Orbán elutasítása uralkodóvá vált az integrálás koncepciójával szemben.

Még Juncker is

A cikk szerint maga Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is olyan megjegyzéseket tett évértékelő beszédében, amelyeket korábban a magyar kormányfőtől hallhattunk. Például azt mondta, hogy az EU a korábbinál hatékonyabban védi külső határait. Emellett - szintén egy Orbántól is ismerős felvetést elismételve - azt mondta, hogy a bevándorlókat az előtt kell feltartóztatni, mielőtt elhagynák Afrikát.

Ami a visszaküldést illeti: azokat az embereket, akiknek nincs joguk Európában tartózkodni, vissza kell fordítani a saját hazájukba - tette hozzá mindehhez Juncker. Még egy vezető uniós tisztviselő is elismerte a Politicónak - neve elhallgatását kérve -, hogy Orbán felfogása uralkodóvá vált az EU-ban.

Szöveg és tettek

Az európai vezetők többször fejezték ki elismerésüket az olasz kormányoknak azért a "nagyvonalú" politikáért, ahogy az országba érkező bevándorlókat fogadják, ám az utóbbi időben Róma politikája is változott.

Háttérbe szorítják a menekülteket segítő civil szervezeteket és nyomást gyakorolnak az EU-ra, hogy kössön a Törökországgal tető alá hozott megállapodáshoz hasonló egyezményeket az afrikai országokkal a bevándorlók visszatartásáról. Eközben civil szervezetek pokoli állapotokat találtak a líbiai menekülttáborokban.

Veszélyes, hogy egy balközép olasz kormány olyan politikát folytat, amely nem különbözik attól, amit a migráció ügyében a szélsőjobboldal mond - véli Gerald Knaus, az European Stability Initiative kutatóközpont elnöke. Mivel az alternatív megoldások nem működtek, a vita teljesen az Orbán által megszabott irányban halad - teszi hozzá.

Németország csendben igyekszik közös nevezőt találni a visegrádi négyekkel, ami azzal jár, hogy sokat átvesz a bevándorlók kötelező uniós szétosztását elutasító álláspontjukból - egészíti ki mindezt Milan Nic, a német külügyi intézet vezető kutatója.

Véletlen egybeesés

Uniós tisztviselők ugyanakkor nem osztják a Policito cikkírójának álláspontját. Szerintük Orbán olyasmiről beszél két éve, ami lényegében megfelel a józan észnek, ezért magától értetődő. Szemben a magyar miniszterelnökkel az EU vezetésének tartania kell magát a nyitottság európai értékéhez és nem fordulhat szembe a legális migrációval. (Erre Juncker is utal évértékelőjében.)

Egy unós diplomata emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyek sértik a nemzetközi jogot és az uniós szabályokat, miközben az EU legális keretek között kereste a megoldást a migrációs válságra.

Szerinte a lényeg nem az, hogy ki, mit mondott. Először meg kell találni a migráció ellenőrzött keretek közé terelésének formáit, majd menedzselni kell a legális bevándorlást. Más szóval nem a teljes leállításáról van szó, amiről a radikális jobboldal beszél.

Na, ugye!

Mindez persze nem akadályozza meg a magyarok miniszterelnökét abban, hogy vitapartnerei orra alá dörgölje: igaza volt. Amikor az uniós vezetők az Afrikában nyitandó menekülttáborok lehetőségéről vitatkoztak múlt decemberben, a következőket mondta újságíróknak: Korábban ez a javaslat ördögtől való volt, ám lám-lám a véleményünk lassan a többség álláspontjává válik.

(A nyitókép forrása: AFP photo/John THYS)