Újra kell tervezni a magyar költségvetést az eddig vártnál jóval lassabb és gyengébb külső gazdasági környezete miatt - jelentette be a magyar miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján. Közölte, már össze is hívta hétfőre a kormányt a költségvetés makropályájának felülvizsgálatára. Orbán szerint a növekedési előrejelzést kell lerontani, ám ezzel Magyarország helyzete nem lett gyengébb, mindössze egy nehezebb évet kell túlélni.

A fiskális unió keretében olyan jogokat adnak át az eurózónához tartozó országok egy kormányközi keretben létrejövő döntéshozatlanak, ami véleményem szerint mélyen és súlyosan sérti a nemzeti szuverenitást - mondta Orbán, aki szerint egyelőre tisztázatlan, hogy az eurózónán kívüli országok milyen státuszban vennének részt az új keretben. A miniszterelnök kifogásolta, hogy naponta változnak az uniós álláspontok, és egy olyan kérdésben várták a beleegyezését, aminek részleteit maga sem ismerte. A miniszterelnök szerint a szuverenitás feladása egy egyelőre tisztázatalan terv keretében "diplomáciai kalandorsággal érne fel".

A kormányfő határozottan elhatárolódott attól a sajtóban megjelent értelmezéstől, ami szerint "Magyarország és Nagy-Britannia egy csónakban evezne", és hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett az eurózóna csatlakozás iránt. Orbán az aláírás elutasítását két tényezővel indokolta: egyrészt a 27 tagország szintjén való megoldás meghiúsulásával, másrészt az eurózóna-tagok új szerződésének egyelőre ismeretlen részleteivel, illetve a szuverenitásvesztésről.

A magyar helyzet egyértelmű, a kormány nem járhat el a parlament nélkül a nemzeti szuverenitás feladásáról - vélte Orbán, aki szerint a parlamentben akár "hasznos, izgalmas, értelmes, a közvélemény uniós képzését pótló" vita is következhet az új szerződésről.

A miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva közölte, "politikai ösztöne azt súgja neki", hogy a jövő év első felében nagyon nehéz lesz az uniós országok piaci finanszírozását biztosítani, és ez a gazdasági növekedési kilátások romlásához vezet. Orbán szerint azonban a külső körülmények romlása a közvetlen, jövő évi terveket érinti csak, és 2013-tól - a német növekedés függvényében - újra beindulhat a magyar gazdaság.