Az orosz geofizikai intézet igazgatója, Alekszej Kontorovics szerint az arktiszi olaj- és gáztartalékok nagysága megközelíti a 100 milliárd tonnát, ami - mint a Szputnyik hírügynökség írta - már hasonló a nyugat-szibériaihoz. A mennyiséget senki sem vitatja, a szakértők egyelőre csak abban nem értenek egyet, hogyan oszlik meg ez a kincsek között. Az uralkodó nézet, hogy a készletnek mintegy 80 százalékát teszi ki a gáz.

Az intézet óriási területen folytat kutatásokat, a Pecsora és a Barents-tengertől a Lena folyó torkolatáig. A feltárások hatékonyságát némileg csökkenti, hogy - mint Kontorovics elmondta -, a két legnagyobb orosz energetikai vállalat, a Rosznyefty és a Gazprom, aktívan részt vesz a kutatásban, felfedezéseiket azonban nem osztják meg a tudósokkal.

Márpedig általános az a vélemény, hogy világszerte a nagyvállalatok a tudományos intézmények kiadásainak sokszorosát költik az energiaforrások feltárására - nem is mindig eredményesen. A Shell például most adta fel Alaszka sarkköri területein a kutatást, egyrészt mert a Csukcs-tengeri fúrások eredményei csalódást okoztak, másrészt megelégelték a környezetvédőkkel folytatott állandó harcot.