Hatalmas felfordulást okozott Varsóban a farmerek tüntetése, amelyen azt követelték, hogy a lengyelországi boltok kínálatában emeljék 50 százalékra a hazai termelésű élelmiszerek arányát - adta hírül a Radio Poland. Joachim Brudzinski belügyminiszter huligánoknak minősítette a demonstrálókat, akik tüzeket gyújtottak a belvárosban.

A feldühödött tüntetők szalmát és gumiabroncsokat gyújtottak fel a főváros Zawiszy terén, amelyek fekete füsttel terítették be az egész várost. Nem ez volt az első heves megmozdulás ebben az ügyben. A múlt hónapban az ország minden pontjáról érkező tüntetők az elnöki palota előtt követelték, hogy Lengyelország korlátozza az élelmiszerimportot.

Jan Krysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter úgy véli, hogy a farmerek valójában politikai támadást intéztek a kormány ellen, hiszen teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy a varsói vezetés kezét megkötik a hazai és az EU-s szabályok. Az utóbbiak közé tartozik például az áruk szabad áramlásának alapszabálya az unió országai között.